TV Krant

The North Sea (2021)


maxresdefault.jpeg
Sofia en Arthur werken met onderwaterrobots, slangachtige machines waarmee ze op moeilijk bereikbare plekken onder water kunnen komen. Als een pilaar onder een boorplatform inzakt, gaan ze op zoek naar overlevenden die mogelijk nog in een luchtbel op redding wachten. Ze ontdekken dat er iets mis is met de zeebodem en niet veel later klinkt er groot alarm. Tientallen olieboorplatforms voor de kust van Noorwegen lopen gevaar en worden in razende spoed ontruimd. Daarbij gaat er wat mis en dus moeten Sofia en Arthur een achterblijver redden en dat is de vriend van Sofia.

Spektakelfilm
Scandinavische series weten onze tv-schermen al heel lang te vinden, Noorse films bereiken veel minder vaak de bioscopen. Als ze dat al doen, zijn het vaak filmhuisfilms en een enkele keer een thriller. ‘Nordsjøen’ of met de Engelse titel ‘The North Sea’ is juist een spektakelfilm met grote effecten waarvoor Hollywood zich niet zou schamen. Vlammen, helikopters, explosies, schepen die in de golven verdwijnen, fraaie luchtbeelden met straaljagers: alles wordt uit de kast gehaald.

Inventief
Dat werkt vaak, en zeker de ontsnapping aan het eind is spectaculair en inventief. Tegelijkertijd kent ‘The North Sea’ ook minpunten. De locatie van de olieboorplatforms op zee is fraai tussen de golven, maar de film laat vaak personages zien die vertwijfeld naar een groot scherm kijken vanuit een wat kleurloze basis. Dat schept afstand en gebeurt zo vaak dat het als een trucje begint te voelen. Ook sluit de film af met een ecologische boodschap over de uitputting van de planeet en dat past toch wat minder goed bij een spektakelfilm.

Vandaag op TV