TV Krant

Soof 3 (2021)


Soof-3_st_16_jpg_sd-high_Copyright-Millstreet-Films.jpg
Eindelijk wordt het hoofdgerecht opgediend. ‘Soof 3’ zou oorspronkelijk uitkomen in december 2020, maar werd vanwege corona al vier keer uitgesteld. Nu draait de beste van de drie ‘Soof’-films eindelijk in de bioscopen.

De eerste ‘Soof’-film kwam in 2013 uit, met als slogan ‘Het leven kan wel wat peper gebruiken’. Dat sloeg op de kookhobby van Soof (Lies Visschedijk, m.), en op haar wat ingedutte huwelijk met Kasper (Fedja van Huêt, 2de v.r.). De film was heel losjes gebaseerd op de columns van Sylvia Witteman in de Volkskrant. Met meer dan 750.000 bezoekers werd ‘Soof’ een enorm succes. ‘Soof 2’ verscheen in 2016 en trok zelfs 900.000 mensen. Op RTL 4 kwam een gelijknamige tv-serie over Soof, haar gezin en haar restaurant De Kooksoof. De fans hebben alle personages dus goed leren kennen en zijn van hen gaan houden. Soof is bijna familie geworden.

Bridget Jones
‘Soof 2’ had een slogan met een wat minder vrolijke ondertoon: ‘Als je je mondhoeken optrekt, word je vanzelf gelukkig’. Dat sloot helemaal aan bij de inhoud van de film, waarin Soof na een mislukt huwelijk haar leven weer op de rails probeert te krijgen. Net als in de eerste film komt Soof naar voren als ‘de Nederlandse Bridget Jones’, zoals we het in de recensie bij deel 1 omschreven. Ook Soof is onhandig, licht neurotisch en vol onzekerheden, waardoor ze geregeld in gênante situaties belandt. Dat maakt de films uiterst herkenbaar en waar- schijnlijk is dat een van de redenen van het grote succes. Ook in de bioscoop kijken mensen het liefst naar zichzelf; zelfs met een superheld proberen ze zich nog te identificeren.

Ziekte
In deze afsluitende film van de trilogie gaat het roer om. Regisseur Anne de Clerq had ‘Soof 3’ naadloos kunnen laten aansluiten op de eerste twee delen; met de tv-serie deed ze dat ook al. Maar deze keer kiest ze niet voor de makkelijke weg. De klunzigheid van de filmkokkin verdwijnt naar de achter- grond en maakt plaats voor grotere, belangrijkere thema’s. Deze derde film heeft als slogan ‘Vier het leven, ook als het geen feestje is’. Die schaduw over Soofs bestaan behelst een ziekenhuisbezoek en het bijbehorende slechte nieuws: kanker. Soof aarzelt om iedereen op de hoogte te brengen en dat wordt nog lastiger als haar dochter terugkomt uit India en een verrassing voor haar heeft. Als moeder cijfert Soof zich weg en steekt ze haar kop in het zand voor haar eigen zorgen. Voor ziekte is nu geen tijd.

Smakelijk toetje
Het knappe van de derde film is dat het koken en de liefdesrelaties (de wat ongemakkelijk acterende Dan Karaty, r., is ook weer in beeld als rijke minnaar), die de hoofdlijnen in de eerdere films vormden, nu slechts achtergrond zijn voor het centrale thema: ziekte en familie. De toon is compleet anders en toch past de film perfect in de reeks. Bovendien raken alle emotionele gebeurtenissen de fans extra omdat ze al jarenlang met de personages meeleven en de vele liefhebbers het gevoel hebben hen te kennen. Voor het grootste deel komt dat door het acteerwerk van Lies Visschedijk. Ze blijft dezelfde, herkenbare Soof, zowel in de lichte, humoristi- sche scènes als in de zwaardere gedeelten. Dit filmtoetje voelt als een smakelijk hoofdgerecht en is de beste film van het drietal. Nu maar hopen dat een zoveelste coronagolf niet opnieuw roet in het eten gooit en dat de fans de film eindelijk kunnen gaan zien.

Vandaag op TV