TV Krant

Druk (2021)


druk.jpg
In de Deense Oscarwinnaar ‘Druk’ gaan vier leraren de invloed van alcohol testen op hun dagelijks werk. Het levert een bedwelmend goede film op, zonder kater.

Vier collega’s en vrienden, onder leiding van Martin (Mads Mikkelsen), willen hun monotone leven doorbreken door een theorie te testen: een kleine hoeveelheid alcohol in het bloed zou geestverruimend werken, problemen verminderen en de creativiteit verhogen. Ze proberen het en ... het werkt! De leerlingen lopen weg met hun nieuwe enthousiaste docenten, en ook het thuisfront lijkt baat bij te hebben bij de door drank gecreëerde gevatheid en spontaniteit. Die vriendengroep wordt fantastisch neergezet, met een excellerende Mads Mikkelsen als middelpunt. Zijn Martin praat niet veel, maar je zíét hem denken. Mooi voorbeeld is als Martin en zijn vrienden aan het begin van ‘Druk’ uit eten gaan, nog vóór het experiment. Als enige neemt Martin water, want hij moet vroeg op. Naarmate de gangen vorderen zie je hem kijken naar de wijn en whisky die de rest neemt. Martins innerlijke strijd is van zijn gezicht af te lezen.

Veel lagen
Als je een label aan ‘Druk’ moet hangen, zou je het de arthouse-versie van ‘The hangover’ kunnen noemen. In die zin dat de drinkgelagen hilarisch in beeld worden gebracht: Middelbare mannen die op tafels springen, door winkelrekken vallen en oprecht denken dat ze fantastisch kunnen dansen. Maar ‘Druk’ heeft zoveel meer lagen. In een collage van nieuwsbeelden zien we wereldleiders als Boris Jeltsin, Bill Clinton en Nicolas Sarkozy in kennelijke staat hun werk doen. Dronkenschap komt duidelijk in alle rangen en standen voor. Het intrigerende aan ‘Druk’ is dat het niet direct ‘alcohol is slecht’ propagandeert. Integendeel, door de drank bloeien deze mannen weer helemaal op. Dat maakt deze Oscarwinnaar voor Beste buitenlandse film lange tijd aangenaam dwars. Hoewel ook ‘Druk’ uiteindelijk onder de druk bezwijkt om de keerzijde van drank te laten zien.

Vandaag op TV