TV Krant

De Oost (2021)


1oost.jpg
Het had een van de grootste Nederlandse bioscoop-releases van 2020 moeten worden, maar door corona is ‘De Oost’, over de onafhankelijkheidsoorlog in Nederlands-Indië, nu rechtstreeks on demand te zien.

Alleen als de bioscopen alsnog opengaan, zal de film ook op het grote doek verschijnen. Jammer, want daar is deze film echt voor gemaakt en de trailer beloofde al veel grote veld­slagen die vooral op een wijd scherm en met dolby surroundsystemen goed tot zijn recht komen.

Genadeloos
Centraal personage in de film is Johan (Martijn Lakemeier, van onder andere ‘Oorlogs­winter’ en de serie ‘Hollands Hoop’) een van de ruim honderdduizend Nederlandse soldaten die naar Nederlands-Indië worden verscheept om daar in 1946 in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog orde op zaken te stellen. Zijn baas is de harde kapitein Westerling (Marwan Kenzari), die het verzet van de lokale bevolking genadeloos neerslaat. Johan begint te twijfelen. Wie zijn er goed en wie zijn er fout, en wat is zijn eigen rol in het geheel?

Zwarte bladzijde
Naast Lakemeier en Kenzari zijn er flinke rollen voor andere grote namen zoals Jonas Smulders, Reinout Scholten van Aschat en Peter Paul Muller. De film is geregisseerd door Jim Taihuttu, die eerder onder andere ‘Wolf’ en ‘Rabat’ maakte. Dat is niet toevallig. Taihuttu’s overgrootvader was in die tijd KNIL-soldaat en streed dus voor Nederland. Hij overleefde de oorlog niet. De regisseur vroeg zich af waarom hij zo weinig wist over deze zwarte bladzijde in de geschiedenis en dat resulteerde in deze film

Vandaag op TV