TV Krant

Birds of prey: And the fantabulous emancipation of one Harley Quinn (2020)


Birdsr.jpg
Harley Quinn is terug. Het personage uit ‘Suicide squad’ (2016) werkt in haar nieuwste film ‘Birds of prey’ wederom met een groep, ditmaal bestaande uit enkel vrouwen.

Het is uit tussen Harley Quinn (Margot Robbie) en haar grote liefde, de Joker. Veel tijd om te treuren heeft ze niet, als de narcistische schurk Black Mask (Ewan McGregor) een prijs op het hoofd zet van het meisje Cass, omdat ze te veel van zijn duistere zaken weet. Harley Quinn wil het meisje beschermen. Om dit te bewerkstelligen werkt ze samen met een groep vrouwen, bestaande uit o.a. Huntress (Mary Elizabeth Winstead) en Black Canary (Jurnee Smollett-Bell).

Minder bloot
Harley Quinn is beduidend minder bloot dan in ‘Suicide squad’, waar ze continu in een minuscule hotpants paradeerde. Een bewuste keuze, aldus Harley-vertolkster Margot Robbie. “Harley’s relatiestatus is bepalend voor haar kledingkeus. In ‘Suicide squad’ had ze een relatie met de Joker en wilde ze er aantrekkelijk voor hem uitzien. Nu ze single is en omringd door andere vrouwen, hoeft ze voor niemand sexy te zijn. Het scheelt natuurlijk ook dat we bij ‘Birds of prey’ een vrouwelijke regisseur, scriptschrijver en producer hebben, zodat de personages niet als lustobject worden neergezet.”

Geen solofilm
‘Birds of prey’ is geen solofilm rond Harley Quinn, ze heeft weer een groep om zich heen. “Ik merkte al bij de opnamen van ‘Suicide squad’ dat Harley op haar best is als ze mensen heeft met wie ze kan spelen”, analyseert Robbie. “Iedereen in het team heeft een eigen zienswijze en moreel kompas, wat interessante conflicten oplevert. En naast echte personen heeft Harley te maken met haar eigen verschillende persoonlijkheden, want ze is duidelijk schizofreen.

Vandaag op TV