TV Krant

Kruimeltje en de strijd om de goudmijn (2020)


Kruimeltje-en-de-Strijd-om-de-Goudmijn_st_12_jpg_sd.jpg
Liefst 21 jaar na het origineel, verschijnt er nu een vervolg op de grote filmhit ‘Kruimeltje’. Kim Pieters speelt Kruimeltjes moeder. Rick Engelkes is opnieuw zijn vader. “Ik ben tenslotte de producent en mijn hart ligt bij dit verhaal.”

Het is een unicum dat een Nederlandse film na zo’n lange tijd een vervolg krijgt. Tegelijkertijd is het niet meer dan logisch. In 1999 trok ‘Kruimeltje’ ruim 1,1 miljoen bezoekers en werd daarmee na twee ‘Ciske de Rat’-films de meest succesvolle familiefilm ooit. Door televisievertoningen werd het een echte kerstklassieker en bleef de film in het collectief geheugen hangen. Dat werd nog versterkt door een serie en een musical. In de nieuwe ‘Kruimeltje’ speelt Rick Engelkes (l.) net als 21 jaar geleden de vader. “Dat ik die rol toen kreeg, was toeval. Bart de Graaff had destijds het tv-item ‘Waar kan ik je ‘s nachts voor wakker maken?’ Ik hield van racen en dus stond hij midden in de nacht met een F3-auto voor mijn deur. Maria Peters, die destijds de ‘Kruimeltje’-film regisseerde, bekeek die aflevering en zag in mij de ideale vader van Kruimeltje.”

Schurk, goudmijn
De eerste film was gebaseerd op het gelijknamige boek van Chris van Abkoude. Voor dit vervolg waren er weinig aanknopingspunten. Engelkes: “In het boek stonden twee regels over Lefty, een schurk die de goudmijn wil stelen die de vader van Kruimeltje heeft ontdekt. Daarnaast was de eerste film geëindigd in een landhuis waar Kruimeltje en zijn ouders gaan wonen – een landhuis dat trouwens net door Linda de Mol was gekocht en waar wij mochten filmen. Vanuit die twee plotpunten hebben we een nieuwe film gemaakt, over Kruimeltje die ontvoerd wordt en zijn ouders die hem zoeken. Inclusief een fijn westernsausje, want ik was als jongentje al dol op spaghettiwesterns.”

Kim Pieters als moeder
In het origineel speelde Thekla Reuten de moeder van Kruimeltje. Vanwege verplichtingen kon ze dat niet herhalen en Kim Pieters nam haar rol over. Kim: “Ik heb het origineel bekeken en Thekla heeft het erg mooi gedaan, maar de moederrol is in deze film heel anders. Ze heeft een jaar of tien geen contact met haar zoon gehad en is er nu op gebrand die tijd in te halen. Ze overcompenseert en wil hem beschermen. Ze doet heel erg haar best, maar misschien een beetje te veel. Ze is bang hem nogmaals kwijt te raken. Mijn ouders lieten mij vroeger behoorlijk vrij. Toen ik zes was mocht ik alleen naar school lopen en dat vond ik heerlijk. De huidige tendens is steeds betuttelender.”

Veel meer van nu
Ruim twintig jaar is nogal een tijdspanne en dat merkte Kim Pieters toen ze het origineel bekeek. “Het sprak mijn zoons enorm aan en het heeft een fijn nostalgisch gevoel. Maar het is ook wel twee decennia geleden en dat zie je. Deze film speelt ook in het verleden, maar is toch veel meer van nu. In tempo en taal is het weer helemaal fris. Dit kan een nieuwe klassieker worden.”

Vandaag op TV