TV Krant

Goldie (2019)


Goldie.jpg
De Nederlandse filmmaker Sam de Jong, die in 2015 successen vierde met ‘Prins’, maakte in bruisend New York de opvolger ‘Goldie’, over een onfortuinlijk tienermeisje dat het wil gaan maken.

Sam de Jong is nog niet superbekend, maar veel jongeren zullen zijn videoclip van het populaire liedje ‘Drank en drugs’ van Lil’ Kleine en Ronnie Flex wel kennen. Zijn debuutfilm ‘Prins’ beweegt zich eveneens in de jongerencultuur en die trok de aandacht van de Amerikaanse filmmaatschappijen 20th Century Fox en Vice Films. De Jong ging daarop in New York wonen om met hen een volgende film te maken. Met zulke producenten achter zich lukte het om het beroemde Amerikaanse model Slick Woods over te halen de veeleisende titelrol te spelen in ‘Goldie’. Sterker nog, De Jong schreef het script speciaal voor haar en verwerkte haar eigen jeugdervaringen in het verhaal. Goldie is een achttienjarig meisje in New York. Ze wil graag een ster worden en voert amateuris-tische dansjes op in een buurthuis. Via een vriend hoort ze dat ze misschien kan meedansen in een videoclip van de lokale rapper Tiny (ASAP Ferg) en ze wil daarbij goed voor de dag komen.

Kleurige animaties en hippe muziek
Op een dag wordt Goldie’s moeder Carol (Marsha Stephanie Blake) opgepakt wegens drugsbezit. Om te voorkomen dat haar jonge zusjes door jeugdzorg worden opgehaald, neemt Goldie de twee meisjes mee op sleeptouw. Intussen probeert ze aan geld te komen voor een kanariegele bontjas, die haar onontbeerlijk lijkt voor de videoclip van Tiny. Wat volgt is een moeizame tocht door de stad, laverend tussen familie, vrienden en vage kennissen en vergezeld door haar twee zusjes, chronisch geldgebrek en een forse dosis lef en doorzettingsvermogen. De Jong voorzag de speelfilm van kleurige animaties, hippe muziek en voice-overs bij de introductie van nieuwe personages. Het resultaat is een energiek grotestadsdrama. Het acteerwerk laat soms te wensen over, maar de show wordt gestolen door de charismatische Slick Woods in haar eerste filmrol.

Vandaag op TV