TV Krant

The Peanut butter falcon (2019)


Peanut.jpg
Deze humoristische avonturenfilm met Shia LaBeouf en Dakota Johnson zal als roadmovie c.q. boatmovie een breed publiek aanspreken. De hoofdrol is echter voor een jongeman met het downsyndroom.

Zodra een bekende acteur een personage met een handicap of aandoening speelt, is een Oscar(nominatie) al bijna in de pocket. Denk aan Daniel Day-Lewis in ‘My left foot’, Dustin Hoffman in ‘Rain man’ en Julianne Moore in ‘Still Alice’. De laatste jaren is er discussie rond dergelijke keuzen in de casting. Gehandicapte acteurs hebben maar een beperkte keuze in hun vak en meestal worden de rollen die ze wél zouden kunnen spelen ook nog voor hun neus weggekaapt door niet-gehandicapte collega’s. De debuterende regisseurs Tyler Nilson en Michael Schwartz redeneerden andersom; nadat ze de jonge acteur met het downsyndroom Zack Gottsagen hadden gezien, hebben ze speciaal voor hem een filmrol geschreven. Het resultaat is deze sympathieke roadmovie. Gottsagen speelt Zak, een jongeman die bij gebrek aan een alternatief wordt verzorgd in een bejaardenhuis.

Overtuigend
Op een dag ontsnapt Zak via het raam aan zijn verzorgster Eleanor (Dakota Johnson) om zijn droom na te jagen; hij wil professioneel worstelaar worden. Onderweg ontmoet hij Tyler (Shia LaBeouf), die zelf ook op de vlucht is; hij heeft enkele woedende vissers achter zich aan omdat hij hun netten had vernield. Tyler ontfermt zich over Zak en later sluit ook Eleanor zich bij hen aan. Zo varen ze gedrieën door de eindeloze rivieren en kreken van North Carolina in het Amerikaanse zuiden, richting Zaks aloude worstelidool, Salt Water Redneck (Thomas Haden Church). Onderweg zijn er obstakels en gevaren, maar in een feelgoodfilm als deze worden de belemmeringen altijd zonder al te veel nare gevolgen weggenomen. De acteurs en de chemie tussen de personages zijn overtuigend. Gottsagen is een downie als geen ander, maar wel een downie die zichtbaar een rol speelt. Het avontuur is meeslepend en sympathiek, maar soms wat clichématig en naïef.

Vandaag op TV