TV Krant

The aeronauts (2019)


70x100_AERONAUTS_NL_noText.jpg
Vijf jaar na ‘The theory of everything’ vormen Felicity Jones en Eddie Redmayne opnieuw een duo. Deze keer in de avontuurlijke familiefilm ‘The aeronauts’.

Londen, 1862. Meteoroloog James Glaisher (­Eddie Redmayne) maakt een trip per gasballon. Het doel is tweeledig: het weer bestuderen en het hoogterecord ballonvaren verbreken. Zijn pilote is Amelia Wren (Felicity Jones), een ballonvaarster die na een traumatisch verlopen eerdere ballonreis toch opnieuw het luchtruim kiest. Aan het begin van de tocht is er letterlijk geen vuiltje aan de lucht, tot ze in grimmige weersomstandigheden terechtkomen. Als ze daarna rustig boven de wolken zweven lijkt het Wren beter om niet hoger te gaan, maar Glaisher drijft zijn zin door. Er volgt een hachelijk avontuur en het is de vraag of de twee het vege lijf kunnen redden…

Visueel spektakel
Net als in ‘The theory of everything’ laten Redmayne en Jones ook hier zien aan elkaar gewaagd te zijn. Redmayne vertolkt geloofwaardig een bedachtzame wetenschapper en krijgt sterk tegenspel van de springerige Jones. Ze zet haar karakter in het begin van de film iets te hysterisch neer, maar herpakt zich. ‘The aeronauts’, dat losjes gebaseerd is op ware gebeurtenissen, maakt echter vooral indruk door het visuele spektakel. De ballon en de twee passagiers als speelbal van de grillige elementen laten je regelmatig nagel­bijten. Ook de setting, de kostuums en het kleurgebruik zijn een lust voor het oog. De flashbacks, die meer vertellen over het verleden en de beweeg­redenen van de hoofd­personages, zorgen voor prima afwisseling.

Vandaag op TV