TV Krant

April, May en June (2019)


50_April1.jpg
Linda de Mol is herenigd met Ruxandra uit ‘Familie Kruys’ en Claire uit ‘Gooische vrouwen’ voor de tragikomedie ‘April, May en June’.

Halfzussen April (Linda de Mol), May (Elise Schaap) en June (Tjitske Reidinga) delen dezelfde moeder (Olga Zuiderhoek), maar hebben alle drie verschillende vaders én verschillende levens. Die levens veranderen als moeder meldt dat ze terminaal ziek is en binnen afzienbare tijd euthanasie wil plegen. Ze wil graag dat een van de zussen de zorg op zich gaat nemen voor hun autis­tische broer Jan (Bas Hoeflaak), die nog thuis woont.

Zussenfilm
Linda de Mol speelde al langer met het idee voor deze film: “Al een tijd stond het heel hoog op mijn wensenlijst om een zussenfilm te maken. Het liefst van verschillende vaders, omdat het in een samengesteld gezin niet vanzelfsprekend is dat je een goede band met elkaar krijgt. Het was ook in de tijd dat mijn eigen vader overleed. Dat is via euthanasie gegaan. Iedereen die hem dierbaar was, was erbij. Dat heeft diepe indruk op mij gemaakt. En hoe verdrietig het ook was, je beseft op dat moment ook wat een belangrijke steunpilaar familie in je leven is.”

Ontroerend
Linda vervolgt: “Dat was het idee voor de film, maar de verhaallijn was nog te dun, tot ik de autisme-documentaire ‘Het beste voor Kees’ zag. Die vond ik geweldig. Het is zo ontroerend om te zien hoe die ouders hun hele leven in dienst hebben gesteld van hun inmiddels volwassen autistische zoon. Maar nu lopen ze aan tegen het feit dat ze ouder worden en denken ze: wie wil dit straks van ons overnemen? Dat was wat er nog ontbrak aan de film, zo is broer Jan ontstaan. Frank Houtappels heeft op basis van mijn idee een prachtig scenario geschreven. Zo verzon hij dat Jan zeepaardjes kweekt. Dat zijn echte Frank-dingen die het leuk en origineel maken.”

Een feestje
Het was ook gelijk duidelijk dat Tjiske Reidinga en Elise Schaap, met wie De Mol eerder in series samenspeelde, haar zussen moesten spelen. “Dat was een ‘no-brainer’. We kunnen zo goed met elkaar opschieten dat het heel makkelijk was om die vertrouwde band van zussen met elkaar te spelen. Ik ken ze goed en voel me volledig bij hen op mijn gemak. Je weet ook dat je het gedurende de draaiperiode ontzettend leuk gaat hebben met elkaar. En dat is fijn, want een film maken mag ook een beetje een feestje zijn.”

Kantelpunt
‘April, May en June’ is geen slechte film, maar het is wel even wachten op het moment dat je er als kijker helemaal ‘in’ zit. Je ziet geen personages van vlees en bloed, maar je ziet acteurs hun rollen spelen. Halverwege is er gelukkig het kantelpunt en beginnen de personages plots te leven. De interactie tussen de zussen voelt naturel, de situaties zijn realistisch en de emoties echt. Het einde is zelfs ontroerend te noeme

Vandaag op TV