TV Krant

Parasite (2019)


Parasite.jpg
Dat een film het predicaat ‘beste van het jaar’ verdient, moet je als recensent niet te vaak roepen, maar in het geval van het Koreaanse sociale drama ‘Parasite’ is het waarschijnlijk wel terecht.

De Koreaanse regisseur Bong Joon-ho is voor filmliefhebbers geen onbekende. Zijn oeuvre omvat slechts zeven films, maar vrijwel elke daarvan trok wereldwijd de aandacht. Zijn politiedrama ‘Memories of murder’ was spannend en origineel en ‘Mother’ toonde hoe ver moederliefde kan doorschieten. Met ‘Snowpiercer’ bereikte de maker een breder publiek en zijn vorige film ‘Okja’ werd in 2017 in Cannes genomineerd voor een Gouden Palm. Dat ‘Parasite’ dit jaar diezelfde prijs won, is niet meer dan terecht. ‘Parasite’ is een heel toegankelijke film vol humor en vaart, maar tegelijk een complex verhaal vol maatschappijkritiek, geweld, dubbele lagen en onverwachte wendingen. Het uitgangspunt is de arme familie van Ki-taek. Hij woont met zijn vrouw Chung-sook, zoon Ki-woo (Choi Woo-sik, r.) en dochter Ki-jung (Park So-dam, l.) in een goedkope en bouwvallige kelderwoning. Niemand in het gezin heeft werk en de kinderen zijn niet toegelaten tot de universiteit.

Buitengewoon origineel
Op een dag komt een vriend van Ki-woo langs met de vraag of die zijn bijbaantje tijdelijk wil overnemen. Hij geeft bijles Engels aan de puberdochter Da-hye van een rijk gezin. Ki-woo bluft zich onder de naam Kevin en met een vals diploma het huis van de familie Park binnen en start zijn lessen. Binnen de kortste keren weet hij de naïeve mevrouw Park (Jo Yeo-jeong) ervan te overtuigen dat haar jonge, drukke zoontje Da-song een kunsttherapeute nodig heeft. Zo komt zus Ki-jung het huis in. De infiltratie in het gezin Park gaat op ingenieuze wijze alsmaar verder, tot onverwachte gebeurtenissen het verhaal een geheel andere wending geven. De film is buitengewoon origineel, maar doet op sommige vlakken wel denken aan Alex van Warmerdams ‘Borgman’, die in 2013 ook al een Gouden Palm-nominatie kreeg. De titel ‘Parasite’ dekt de lading zeker, maar wie zijn nu eigenlijk de parasieten?

Vandaag op TV