TV Krant

Sorry we missed you (2019)


Sorry2.jpg
Net als voor de Gouden Palm-winnaar ‘I, Daniel Blake’ (2016) gaat de 83-jarige Britse regisseur Ken Loach naar ­Newcastle voor zijn nieuwe film: een sociaal-realistisch verhaal over de hedendaagse Britse arbeidsmarkt.

Met de brexit voor de deur kunnen Britse arbeiders zich opmaken voor zware tijden. Om in de competitieve wereldeconomie te kunnen concurreren zullen Britse bedrijven de kosten moeten drukken en arbeidsrechten verder gaan beknotten. Ken Loach toont in ‘Sorry we missed you’ dat de huidige situatie al op zijn minst zorgelijk te noemen is. De hoofdpersoon van het verhaal is Ricky (Kris Hitchen), die na wat los werk in de bouw besluit zijn geluk te beproeven als ‘zelfstandig’ pakketbezorger. Hij moet dan wel eerst de gezinsauto verkopen om zich een nieuwe witte bestelbus te kunnen veroorloven. Zijn vrouw Abbie (Debbie Honeywood) komt daardoor echter in de problemen, want als medewerker in de thuiszorg moet ze nu met de bus langs al haar cliënten. Het resultaat is dat Ricky en Abbie nu allebei lange dagen maken en amper thuis zijn voor hun zestienjarige zoon Seb (Rhys Stone) en elfjarige dochter Lisa Jane (Katie Procter).

Meeslepend
Ricky is een harde werker die goedgemutst aan zijn nieuwe baan begint. De problemen waar hij tegenaan loopt zijn aanvankelijk nog luchtig en humoristisch; een dreigende parkeerboete en een bijtgrage hond voorkomen niet dat Ricky zijn pakketjes aflevert en zijn targets haalt. De problemen van zijn spijbelende puberzoon en de hoge boetes van de bikkelharde leider van het distributiecentrum Maloney (Ross Brewster) zijn echter een stuk serieuzer. De kracht van de film is dat je dit liefdevolle gezin geleidelijk ziet wegglijden in zorgen, ruzies en steeds grotere problemen. Loach speelt zoals altijd vol de emotionele kaart om sociale kwesties direct en weinig subtiel, maar zeer effectief aan te kaarten. ‘Sorry we missed you’ is hiermee een krachtige, meeslepende en zeer geslaagde aanklacht tegen de moderne uitbuiting van werknemer

Vandaag op TV