TV Krant

Downton Abbey (2019)


Downton-Abbey_st_1_jpg_sd-high_-2018-FOCUS-FEATURES.jpg
Jim Carter (Mr. Carson, butler)
Waar vinden we Carson aan het begin van de film?
“Aan het slot van de tv-serie was hij met pensioen gegaan. Om de tijd te doden, werkt hij nu veel in zijn tuin, maar Carson mist zijn oude werk
als butler. Dus als hij wordt gevraagd om mee te helpen als het koninklijk paar op bezoek komt, is hij zeer verheugd.”

Dat koninklijk bezoek heeft nogal wat voeten in de aarde, toch?
“De film speelt zich af in 1927 en het moet een nachtmerrie zijn geweest voor de gastheer of -vrouw. Destijds nam het koningspaar een enorme entourage mee, van eigen personeel tot familie. Die moest je ook allemaal onderbrengen en het naar de zin maken.
In de film zorgt dit voor chaos onder het Downton Abbey-personeel en het meereizende koninklijke personeel. Want beide groepen willen het voor het zeggen hebben wat betreft het menu, de aankleding en de bediening”

Michelle Dockery (Lady Mary, oudste dochter van Robert Crawley)
Hoe ziet Mary de toekomst van Downton Abbey voor zich?
“Mary is beheerder van het landgoed en ze moet een belangrijke beslissing nemen. Want de tijd van enorme kastelen waar adellijke families wonen met tientallen mensen aan personeel, was in 1927 wel zo’n beetje voorbij. Dus Mary denkt erover om Downton Abbey te verkopen en met de familie naar een kleiner onderkomen te verhuizen, om daar een wat nederiger leven te gaan leiden, wat meer past bij de tijd. Dan is daar plots het bericht dat het koninklijk Britse paar op visite komt. Mary besluit het te organiseren, iets wat haar veel stress oplevert. Gelukkig kan ze altijd vertrouwen op haar goede vriend
Mr. Carson.”

Hoe was het om na drie jaar weer Lady Mary te spelen?
“Fantastisch. Het voelt niet als werk, want ik ken Mary al door en door. En het is zó leuk om na die jaren alle andere acteurs en de mensen achter de schermen weer te zien. Het was echt een feestje.”

Hugh Bonneville (Robert Crawley, graaf van Grantham)
Het is drie jaar na de serie. Is de wereld van ‘Downton Abbey’ veel veranderd? “Niet veel. Alleen aan het feit dat de kleinkinderen van Robert wat ouder zijn, zie je dat er een aantal jaar is verstreken. Maar er zijn geen drastische veranderingen. En dat vindt een conservatieve man als Robert prima!”

Vind je het logisch dat er nu een filmversie van Downton Abbey is gekomen?
“Eigenlijk wel. Tijdens een publiciteitstour voor het zesde seizoen werd in Washington de eerste aflevering in een bioscoop vertoond. Er zat 1500 man publiek. Ze zaten er helemaal ‘in’: het ene moment lachten ze hardop en het volgende moment waren ze muisstil. Toen besefte ik dat dit ook prima als film zou kunnen werken.”