TV Krant

Angel has fallen (2019)


33_Angel3.jpg
Gerard Butler speelde een van zijn eerste rollen in de Bondfilm ‘Tomorrow never dies’. Tegenwoordig speelt hij zelf een stoere geheim agent, in de ­‘Fallen’-reeks. Het derde deel, ‘Angel has fallen’, komt deze week uit.

Gerard Butler is geboren in Schotland en studeerde rechten aan de universiteit in Glasgow. Wij durven te wedden dat zijn vader, die bookmaker was, geen geld durfde in te zetten op een latere acteerloopbaan. Na de scheiding van zijn ouders voedde zijn moeder hem op. Butler had losse baantjes in de telemarketing, de horeca en het demonstreren van speelgoed. Als twintiger had hij een ruig leven: hij dronk veel, sloeg als grap lege flessen stuk op zijn hoofd, werd een keer opgepakt voor openbare dronkenschap en ontwaakte ooit kilometers van de plek die hij zich herinnerde met een lichaam vol wonden en bloedresten. Butler heeft nog steeds geen idee wat er destijds is gebeurd.

Actieheld
Op zijn 27ste stopte hij met drinken en werd hij benaderd door acteur en regisseur Steven Berkoff om toneel te spelen.
Dat leidde tot een rolletje als zeeman in de Bondfilm ‘Tomorrow never dies’, dat bijna niet doorging vanwege Butlers zware accent. Hij brak door met de rol van Atilla de Hun in de miniserie ‘Atilla’ en al snel volgden actierollen in films als ‘Reign of fire’, ‘Lara Croft Tomb Raider: the cradle of life’, ‘Timeline’ en natuurlijk het actiespektakel ‘300’, waarin hij de Spartaanse leider Leonidas speelt. Hij trainde maniakaal om spiermassa te kweken voor deze film. Hoewel Butler door de bladen als een van de ‘meest sexy’ acteurs wordt gezien en hij in de musicalfilm ‘Phantom of the opera’ speelde (waarbij het ongetwijfeld hielp dat hij vroeger in het bandje Speed zong), is Butler door zijn rauwe kop en raspende stem vooral geschikt als actieheld.

Net als 007
Met de ‘Fallen’-films heeft de acteur nu zijn eigen reeks. ‘Olympus has fallen’ dateert uit 2013 en introduceert geheim agent Mike Banning (Gerard Butler), die de president (Aaron Eckhart) moet beschermen tegen Noord-Koreaanse terroristen die het Witte Huis binnenvallen. In 2016 kwam het vervolg ‘London has fallen’, waarin de actie zich verplaatst naar Londen, waar terroristen tijdens de begrafenis van de Britse premier willen toeslaan. Nu is het tijd voor het derde deel. Volgens Butler wordt dat duisterder dan de eerdere delen, die het vooral van de explosies moesten hebben. Morgan Freeman neemt het stokje over van Aaron Eckhart en speelt nu de Amerikaanse president, ook al speelde hij in de eerdere twee films nog de vicepresident. Mike Banning wordt gezien als het brein achter een brute aanslag op de president met een wolk van drones. Hij wordt gearresteerd, maar weet te ontsnappen en zet alles op alles om
zijn onschuld te bewijzen en zijn president te beschermen.

Vandaag op TV