TV Krant

The lion king (2019)


Simbagroot_1.jpg
Een kwart eeuw na ‘The lion king’ is er nu de 2.0 versie: een fotorealistisch ogende ontdekkingstocht door de Afrikaanse savanne met leeuwen, apen en hyena’s. Zoals de boze leeuw Scar zou zingen: ‘Be prepared!

Het succes van de originele ‘Lion king’ van 25 jaar geleden lag voor een groot deel aan de geweldige muziek van Tim Rice, Elton John en Hans Zimmer, waarvoor de film twee Oscars won. Nummers als ‘Can you feel the love tonight’ (dat oorspronkelijk niet in de film zou zitten), ‘Circle of life’ en ‘Hakuna matata’ zijn eigentijdse klassiekers geworden. Naast het knappe tekenwerk maakten deze liedjes de film tot een grote kaskraker. Na ‘Frozen’ is ‘The lion king’ zelfs de meest succesvolle animatiefilm van Disney ooit. Geen wonder dat er nu een remake is. Ook deze is getekend, maar dan zo realistisch dat onwetende bioscoopbezoekers denken dat er echte leeuwen en andere savanne-dieren getraind zijn.

Disney’s remakes
De regie is opnieuw in handen van Jon Favreau, die eerder al de remake van ‘The jungle book’ voor zijn rekening nam - maar daar met een echt mensenkind, omdat mensen nog steeds lastig realistisch te tekenen zijn. Disney is druk bezig een groot deel van de catalogus op deze manier opnieuw uit te brengen. Eerder dit jaar waren dat al ‘Dumbo’, over de vliegende olifant met de grote oren, en ‘Aladdin’, naar de sprookjes van 1001 nacht.

In de laatstgenoemde twee films zagen we echte mensen naast getekende karakters, hier is alles van begin tot eind geanimeerd via de computer. En dat hebben ze akelig realistisch gedaan, zoals in de trailer te zien is. Vergelijk de foto’s uit de versie van 1994 maar met die van 2019.

Bestbezochte film?
Grote vraag is natuurlijk of dat realisme ook voor een betere film zorgt. Moet iets echter lijken om meer emotie, spanning en ontzetting over te brengen? Of krijgt de bioscoopbezoeker eerder het idee naar een natuurdocumentaire te kijken, in plaats van een volledig uit de computer getoverde film? Regisseur Favreau: “Het voelt alsof we een historisch gebouw opnieuw bouwen. Hoe maak je een update zonder de ziel van het verhaal te verliezen?”

Feit is dat filmliefhebbers in het hele land razend nieuwsgierig zijn en de analisten enorme bezoekcijfers verwachten. Wordt ‘The lion king’ de best bezochte film van dit jaar? Het zou maar zo kunnen. De trailer werd binnen een dag liefst 224 miljoen keer bekeken, meer dan welke andere Disneytrailer ooit. ‘Be prepared’ voor een kaskraker

Vandaag op TV