TV Krant

Pet sematary (2019)


PetSematary1.jpg
Dertig jaar na de eerste verfilming is er nu een remake van de Stephen King-klassieker ‘Pet sematary’: het enge verhaal over een dierenbegraafplaats waar alles weer tot leven komt.

Dokter Louis Creed (Jason Clarke) verruilt met zijn gezin het drukke stadsleven voor het rustieke platteland. Niet ver van hun huis ligt een dierenbegraafplaats, waarover de nieuwe buurman Jud Crandall (John Lithgow) vertelt dat het een magische plek is. Dat merkt Louis als de gezinskat wordt overreden, op de dierenbegraafplaats ter aarde wordt besteld en… een paar dagen later weer op het erf rondloopt. Het beestje is wel een stuk valser geworden en gedraagt zich vreemd. Als later een gezinslid door een dramatisch ongeval sterft, neemt Louis een heel onverstandige beslissing…

Kings kat
De inspiratie voor de roman ‘Pet sematary’ (kinderen in het boek spellen het woord ‘cemetery’ verkeerd) lag voor Stephen King letterlijk dicht bij huis. Achter het huis waar hij met zijn gezin woonde lag een dierenbegraafplaats. Hun kat Smuckey is destijds ook overreden en daar begraven. King noemt ‘Pet sematary’ een van zijn weinige romans die hem zelf ook angst aanjaagt.

Wat als?
In deze nieuwe verfilming speelt Jason Clarke de rol van Louis Creed. “Ik heb het boek van Stephen King wel acht keer gelezen. Wat ik er zo goed aan vind is dat het een hartverscheurende ‘Wat als?’-vraag stelt. Wat zou jij doen als er een dierbaar iemand sterft… en je kunt hem of haar terughalen? Wat als er een paar kilometer verderop zo’n plek is? Ik denk dat iedereen zich erin kan herkennen. Louis Creed is een doodnormale vent, die, door verdriet overmand, zijn keuze maakt. Hij creëert vervolgens een soort monster van Frankenstein.”

Vandaag op TV