TV Krant

The mule (2019)


The-Mule_st_4.jpg
Zeven jaar geleden had Clint Eastwood voor het laatst een grote rol in ‘Trouble with the curve’. Nu, scharrelend naar de negentig, is hij terug met ‘The mule’ over een oude drugskoerier die beseft dat hij als hardwerkende leliekweker zijn gezin verwaarloosd heeft.

Verkoop via het internet?”, Earl (Clint Eastwood) schudt meewarig het grijze hoofd. Hij is net bejubeld op een bijeenkomst van lelieverkopers en gelooft niet in die nieuwe fratsen. Had hij dat maar wel gedaan, want in de volgende scène zien we hoe hij zijn leliekwekerij moet sluiten. Wat nu? Als workaholic heeft hij naast zijn planten nooit veel gedaan en miste zelfs de bruiloft van zijn dochter met wie het sindsdien niet bepaald botert. Als iemand hem aanspreekt over een koeriersbaantje hapt hij snel toe. Al gauw blijken de pakketjes uit drugs te bestaan, maar het geld is goed en de zorgeloze Earl lijkt niet echt onder de indruk van het criminele wereldje, en zingt uit volle borst mee met de radio op zijn tripjes.

Schwung
Een actierol zit er niet meer in, maar als 88-jarige speelt Clint Eastwood nog steeds sterk in ‘The mule’. Aan het begin van de film oogt hij wel erg breekbaar en broos en beweegt hij nog moeizaam. Maar gaandeweg geeft hij Earl meer schwung en levensvreugde, en heb je helemaal niet het idee dat je naar iemand zit te kijken die de pensioengerechtigde leeftijd al dubbel en dwars is gepasseerd. Met vrolijke kwinkslagen – Earl grapt dat hij zijn cardioloog moet bellen als een knappe dame hem het bed insleurt – en rustig spel wint deze acterende opa het hart
van de kijker. Het is dan ook een rol die hem op het oude lijf geschreven is, gebaseerd op een waargebeurd verhaal over een man die zelfs in de negentig was en hetzelfde drugskoerierbaantje deed.

Familiebanden
Qua acteerwerk is ‘The mule’ een prima film, met naast Eastwood Bradley Cooper als agent die met resultaten moet komen in het drugsdossier en de oude drugskoerier op de hielen zit. Het verhaal is ook in orde en laat zien dat er naast het werk ook aandacht moet zijn voor de familiebanden. Earl heeft spijt van zijn egoïstische gedrag van vroeger. Maar is dat nu met zijn goedbetaalde baan wel recht te trekken? Wat dat betreft kunnen we tevreden constateren dat Clint zijn dochter Alison heeft gecontracteerd om zijn filmdochter te spelen. Zien ze elkaar ook eens...

Old Harry
‘The mule’ is zeker niet Clint Eastwoods beste film; daarvoor kabbelt het drama te veel voort zonder echte hoogtepunten. Het is geen ‘Million dollar baby’. Vorig jaar kondigde Robert Redford aan dat ‘The old man and the gun’ zijn laatste film was. De acteur was destijds 82. Clint Eastwood moest er vast om lachen, want hij is al 88 en heeft nog niet aangekondigd een punt achter zijn acteercarrière te zetten. Misschien zou een laatste versie van ‘Dirty Harry’, getiteld ‘Old Harry’ wel een mooi slotakkoord zijn.

Vandaag op TV