TV Krant

Verliefd op Cuba (2019)


Verliefd9.jpg
Winterhaters opgelet: vanaf Valentijnsdag straalt de zon in de bioscoop. Mede mogelijk gemaakt door ‘Verliefd op Cuba’, de nieuwe romantische komedie van Johan Nijenhuis. “Cuba is één prachtig vintagedecor.”

In ‘Verliefd op Cuba’ is Loes (Susan Visser, l.) na haar scheiding alle geloof in de liefde verloren. Als ze hoort dat haar dochter Maartje (Abbey Hoes, r.) met een Cubaan gaat trouwen, vliegt Loes direct naar het eiland om er een stokje voor te steken. Want die Carlos (Rolf Sanchez) is natuurlijk alleen maar uit op haar geld, toch? Maar eenmaal op Cuba wordt Loes betoverd door de vriendelijkheid van de inwoners. En lijkt haar hart weer open te staan voor de liefde, in de vorm van de woest aantrekkelijke Juan (Jan Kooijman)…

Johan, waarom wilde je deze film graag maken?
“Het idee werd opgegooid tijdens een brainstorm. Toen zei mijn producer: ‘Johan, ga eerst maar eens een week naar Cuba. Kijken of je na die tijd überhaupt zin hebt er twee maanden te zijn.’ Het mooie toeval was dat ik daar met mijn nieuwe liefde naartoe ging. We kenden elkaar amper twee maanden, en toen we daar samen waren werden we erg verliefd op Cuba. Dus toen ik terugkwam riep ik: ‘Ja, laten we daar een film maken!’”

Wat maakt Cuba speciaal?
“Het hele eiland is één prachtig vintagedecor. Je kan daar geen lelijke shots filmen. En met Cuba kregen we ook gelijk een verhaal te pakken. Want wat daar automatisch meespeelt is de armoede en het communisme. Dat verwerkten we in het script. Wij Nederlanders hebben alles, en daarom begrijpt Loes niet dat haar dochter kiest voor een land waar niks is.”

Wat was het leukst aan de opnamen?
“Het leuke van een ensemblefilm is dat elke dag weer anders is. We hebben met Susan Visser en Tjebbo Gerritsma, die haar ex-man speelt, heel veel lol gehad. Als we om half zeven ’s ochtends in het busje stapten op weg naar de set, trokken zij wakker en blij de schuifdeur open. ‘Johan, we hebben een leuke grap bedacht voor die scène!’ En een week later schoten we een filmgevecht met Jan Kooijman. Die heeft daar dagenlang enorm hard aan gewerkt met het stuntteam en zijn tegenstander. In beide gevallen is het fijn dat je acteurs hebt die er vol voor gaan.”

Wat waren lastige momenten?
Soms kon het gebeuren dat een locatie van de ene op de andere dag toch niet beschikbaar was. Het Cubaanse productieteam haalde dan de schouders op: ‘Tja, er moet waarschijnlijk een generaal van het leger langs met zijn auto, en daarom mogen we daar niet filmen.’ En we wilden een scène maken met een Fidel Castro-parodie. Ik wist van tevoren al dat ze daar in Cuba niet blij mee zouden zijn, dus die hebben we uit het script gehaald. Later heb ik die scène er weer ingestopt, en op een strand op Ibiza gedraaid.

Vandaag op TV