TV Krant

Mary Queen of Scots (2018)


mary.jpg
Twee nichten nemen het tegen elkaar op in een door mannen gedomineerde wereld. Er wordt goed geacteerd in het verder vlakke historische drama ‘Mary queen of Scots’

Halverwege de zestiende eeuw heerst Mary Stuart (Saoirse Ronan) over Schotland. Ze is ook rechtmatige erfgenaam op de troon van Engeland. Maar haar nicht Elizabeth I (Margot Robbie)
zit daar stevig in het zadel. De twee vrouwen binden de strijd aan om de macht, maar ontwikkelen tegelijkertijd een fascinatie voor elkaar. Want zoveel vrouwelijke staatshoofden in een door mannen gedomineerde wereld zijn er niet.

Prachtige scène
De mooiste scène van de film is die waarin Mary en Elizabeth elkaar daadwerkelijk ontmoeten. Ze praten over van alles, en de toon schiet van nieuwsgierig en bewonderend naar kil en afstandelijk, en weer terug. Mary heeft alles te verliezen en komt eigenlijk naar haar nicht voor hulp, maar ze stelt zich dominant en sterk op. Elizabeth is hiervan onder de indruk en wil Mary eigenlijk ook helpen, maar weet dat dit in haar functie van staatshoofd niet kan. Het is een prachtig georkestreerde scène, waarbij zowel Saoirse Ronan als Margot Robbie op de toppen van hun kunnen acteren.

Toch te theatraal
Het is het hoogtepunt van een film die verder nogal tegenvalt. Debuterend speelfilm-regisseur Josie Rourke maakte hiervoor naam en faam met theaterstukken. Zo zet ze ook haar eerste film op: theatraal. Grootste gebaren, schmierende slechteriken en dramatische sterfscenes waarbij veel ‘Oh’ en ‘Ah’ wordt geroepen. Dit is in een schouwburg nodig om ook de mensen op de achterste rijen duidelijk te maken wat er gebeurt, maar op het grote witte doek wordt het wat grotesk. Deze sterke vrouwen hadden een sterkere film verdiend.

Vandaag op TV