TV Krant

The nutcracker and the four realms (2018)


TheNutcracker6.jpg
In ‘The nutcracker and the four realms’ belandt de veertienjarige Clara in een sprookjeswereld. Het leven blijkt hier echter geen sprookje te zijn, en het is aan Clara om harmonie te brengen.

Het is bijna Kerstmis, maar Clara (Mackenzie Foy) is niet in een feeststemming. Het wordt namelijk de eerste kerst sinds haar geliefde moeder is overleden. Ze komt er echter niet onderuit om naar het jaarlijkse kerstfeest van haar peetvader Drosselmeyer (Morgan Freeman) te gaan. Hier vindt Clara een magische sleutel, die naar een sprookjesachtige wereld leidt. Ze ontmoet er de regenten van drie koninkrijken, onder wie de Sugar Plum Fairy (Keira Knightley) van het land van snoepgoed. Het lijken prachtige werelden, maar er heerst onrust… Er is namelijk een vierde koninkrijk dat door een hoog oplopend conflict geen contact meer heeft met de rest. Dat is de thuishaven van Moeder Ginger (Helen Mirren), die haar koninkrijk als een dictator leidt, met de hulp van een muizenleger. Clara gaat dit duistere gebied in, in de hoop de harmonie te herstellen in de sprookjeswereld.

Beroemd verhaal
De film is gebaseerd op ‘De notenkraker en de muizenkoning’ van de Russische schrijver E.T.A. Hoffman. Het verhaal verscheen in 1816 en kende sindsdien vele incarnaties. Zo schreef in 1844 Alexandre Dumas (bekend van ‘De drie musketiers’ en ‘De graaf van Monte Christo’) een eigen versie, die minder eng was dan het origineel. En op de versie van Dumas is het beroemde klassieke balletstuk ‘De notenkraker’ gebaseerd, waarvoor Tsjajkovski de muziek componeerde en dat sinds 1892 wordt opgevoerd. Het verhaal is sinds de twintigste eeuw tientallen malen verfilmd. Deze verse variant voegt nieuwe elementen toe; zo is de plot rond Moeder Ginger speciaal bedacht voor de film. De beroemde balletversie van ‘de notenkraker’ wordt ook niet vergeten, want je ziet een optreden van balletgrootheden Misty Copeland en Sergei Polunin.

Vandaag op TV