TV Krant

Halloween (2018)


MV5BNDRiNzdlNjQtODdjYi00OWI3LWExZGQtMTc2ZDVkNWM0NzI.jpg
In 1978 kwam de horrorklassieker ‘Halloween’ uit. Daarop kwamen vele vervolgen, variërend van aardig tot erbarmelijk. Maar nu is er, 40 jaar later, eindelijk een film die zich kan meten met het origineel.

Veertig jaar geleden wist Laurie Strode (Jamie Lee Curtis) te ontsnappen aan de moordlustige maniak Michael Myers. Maar wel tegen een hoge prijs: het heeft haar zo getraumatiseerd, dat Laurie’s dochter en kleindochter van haar vervreemd zijn. Laurie wacht al jaren in haar zwaarbeveiligde huis op de terugkeer van Michael, om hem voor eens en altijd uit te schakelen. Haar kans komt in het begin van de film, als Michael tijdens een gevangenentransport ontsnapt en koers zet richting haar woonplaats.

Direct vervolg
Deze ‘Halloween’ is een direct vervolg op de aller-eerste ‘Halloween’. Dus alle zeven (!) tussenliggende films worden genegeerd, evenals de twee remakes uit 2007 en 2009. En dat is goed omdat er steeds meer ruis op de lijn kwam. Maniak Michael Myers kreeg opeens een geschiedenis (slechte jeugd, vandaar werd hij moordenaar), er kwam occulte hocuspocus aan te pas en Laurie Strode bleek Michaels zus te zijn!

Je eigen angsten
Al die vervolgen vergaten wat ‘Halloween’ (1978) zo sterk maakte, en Michael zo eng. Hij had geen reden om te moorden, hij deed het gewoon, zonder onderscheid te maken tussen man, vrouw of kind. Je weet niets van hem, je kunt hem niet begrijpen en zijn gedrag niet verklaren. We weten niet eens of hij plezier aan zijn daden beleeft, door zijn continue zwijgen en het uitdrukkingsloze witte masker dat hij standaard draagt: een leeg scherm waarop wij alle onze angsten projecteren. Michael Myers is de vlees-geworden boeman.

Bruut, maar creatief
En dat gaat goed in de nieuwe ‘Halloween’. Aan alles merk je dat de makers het origineel willen eren. Met goede belichting, veel schaduwspel en de stuwende iconische filmmuziek van het origineel wordt de spanning effectief opgevoerd. De moorden zijn bruut, maar creatief. En Michael Myers is een ongrijpbaar, fascinerend figuur. Je voelt dat deze ‘Halloween’ een met liefde gemaakt bloedbad is.

Vandaag op TV