TV Krant

Mile 22 (2018)


Mile221high_1.jpg
Iemand van de ambassade naar het vliegveld brengen. Dat klinkt simpel, maar het wordt de zwaarste klus voor James Silva (Mark Wahlberg) en zijn eliteteam in het explosieve ‘Mile 22’.

James Silva is leider van Ground Branch, een geheime militaire CIA-divisie die wordt ingezet als diplomatie niet meer werkt. In een dictatoriale staat ergens in Azië moeten ze overloper Li Noor (Iko Uwais) het land uit zien te krijgen. Hij heeft zeer gevoelige informatie bij zich, en de overheid van dat land doet dan ook alles om Noor uit te schakelen.

Asociaal
‘Mile 22’ is de vierde samenwerking tussen Mark Wahlberg en regisseur Peter Berg, na ‘Lone survivor’, ‘Deepwater horizon’ en ‘Patriots day’. Het duo heeft een vriendschap ontwikkeld en dat komt hun films ten goede. Wahlberg doet extra zijn best en Berg weet hoe hij zijn hoofdrolspeler goed in beeld kan brengen. Dat komt prima van pas bij ‘Mile 22’, want Jimmy Silva had makkelijk als een vervelend persoon over kunnen komen. Hij is asociaal, schreeuwt tegen alles en iedereen als iets hem niet zint en heeft nul geduld. Toch weten Mark en Peter hem niet helemaal onsympathiek te maken. Wahlberg speelt hem als een type ‘ruwe bolster blanke pit’, die achter zijn grofgebektheid een enorme verantwoordelijkheid voelt voor de leden van zijn team. Je ziet het in zijn ogen en in kleine gebaartjes, wat Berg dan weer prima weet te vangen met de camera.

Meedogenloos
De film is prettig overzichtelijk: het team moet van A naar B om een persoon in veiligheid te brengen. Maar wat een extra spanningselement aan ‘Mile 22’ toevoegt is het feit dat het onbekend terrein is voor het team. Ze zitten ergens in Azië, waar ze de mensen, de taal en de gebruiken niet kennen. Hoewel Ground Branch beschikt over de modernste gadgets, auto’s en wapens is de vijand toch in het voordeel. Zij zijn namelijk in veel grotere getale, kennen de stad als hun broekzak en blijven meedogenloos jagen om overloper Li Noor weer in handen te krijgen.

Uithijgen
Het gevoel van constant opgejaagd te worden weet de film goed over te brengen. Regelmatig denkt Silva een veilige plek te hebben gevonden, maar voordat hij kan uithijgen is de tegenstander alweer daar, ratelend met mitrailleurs. Dan moet hij halsoverkop wéér een uitweg zien te vinden in een stad die hij niet kent.

Indrukwekkend
Mark Wahlberg mag de grote ster zijn, maar Iko Uwais steelt de show. Deze in Jakarta geboren martial arts-ster gooide onder liefhebbers van het knokgenre hoge ogen met de twee ‘The raid’-films. Nu kan hij zijn fantastische vechttalent in een internationale film tonen. Hoe Uwais in een afgesloten ruimte twee tot de tanden bewapende mannen van zich af weet te houden – terwijl hij ook nog eens vastgebonden op een tafel ligt! – is indrukwekkend.

Daglicht
‘Mile 22’ wil een rechttoe rechtaan actiefilm zijn. En dat werkt prima, al zijn sommige personages hierdoor wel erg eendimensionaal, en is het verhaal niet overal even goed uitgewerkt. Maar met de actie zit het wel snor. En de kijker krijgt aan het eind nog een twist voor de kiezen waardoor de hele film in een ander daglicht komt te staan.

Vandaag op TV