TV Krant

Zwaar verliefd! (2018)


ZwaarVerliefd2.jpg
In ‘Zwaar verliefd!’ wil een mollige meid afvallen voor haar droomprins… Kan dat gegeven nog wel in 2018? Wie er niet te zwaar aan tilt, ziet een aardige romkom.

Dierenarts Isa (Barbara Sloesen) is vooral met haar werk bezig, tot de knappe Ruben (Jim Bakkum) met zijn hond de praktijk binnenwandelt. Ze valt als een blok voor hem, en waar Isa voorheen nooit zo veel gaf om haar uiterlijk, doet ze nu haar uiterste best er tiptop uit te zien bij de bezoekjes van Ruben. Dit betekent afzien in de sportschool en de Bossche bollen laten staan. Maar wil Ruben wel een afgetrainde versie van Isa?

Schoonheidsideaal
‘Zwaar verliefd!’ is gebaseerd op het gelijknamige boek van Chantal van Gastel. Het is een zogeheten ‘chicklit’: een lichtvoetige meidenroman. Van Gastel heeft ook de vervolgen ‘Zwaar beproefd!’ en ‘Zwaar verguld!’ geschreven. De boekenreeks is een succes, maar de verfilming krijgt al voordat die is uitgekomen online forse kritiek. Zo wordt geroepen dat de film een ‘verwrongen schoonheidsideaal’ zou voeden, en wordt het de makers verweten dat Isa onze-er is over haar lichaam, terwijl hoofdrolspeelster Barbara Sloesen zeker niet dik is.

Onzeker over alles
Wie naar de film kijkt beseft al snel dat die kritiek overdreven is. ‘Zwaar verliefd!’ propagandeert niet dat dik zijn ongelukkig maakt. Het gaat over een jonge vrouw die er alles aan doet om ervoor te zorgen dat haar droomprins haar ziet staan. Hierdoor wordt ze onzeker over alles, van gewicht tot kleding en make-up.
Die universeel herkenbare onzekerheid: daar gaat ‘Zwaar verliefd!’ over. Bovenal is het een romkom, met charmant spel van Sloesen en Bakkum. Het gaat nergens echt de diepte in, het wil gewoon amuseren. Zeker voor de doelgroep (jonge meiden) is dat gelukt.

Vandaag op TV