TV Krant

A star is born (2010)


11maxresdefault-1.jpg
Voormalige ster Jackson Maine (Bradley Cooper) leeft nu voornamelijk op pillen en alcohol. Als hij in een bar Ally (Lady Gaga) hoort zingen, is Jackson direct verliefd. Hij neemt haar mee op tournee en laat Ally ook een nummertje zingen. Als een filmpje hiervan een hit wordt op YouTube, schiet Ally’s carrière als een komeet omhoog. De relatie tussen Jackson en Ally komt hierdoor onder druk te staan, want kan hij wel leven in haar schaduw?

Passieproject
Dit is het passieproject van Bradley Cooper. Hij speelt de hoofdrol, is medeschrijver én producent, en de film is zelfs zijn regiedebuut. Apart genoeg maakt hij als acteur niet zo’n goede indruk. Dit komt door zijn keus om anders te praten. Sam Elliott, die zijn broer Bobby speelt, heeft van nature een diepe, slepende basstem. Cooper nam een stemcoach in de hand om ook zo te klinken, en dat had hij beter niet kunnen doen. Het klinkt nu als omfloerst, ongeïnteresseerd gemompel, en dat is zonde. Wie wel indruk maakt is Lady Gaga. De zangeres is geweldig in haar transformatie van verlegen muurbloempje tot een, tja, popster van Lady Gaga-achtige proporties.

Authenticiteit
Cooper neemt met 136 minuten de tijd om het ijzersterke gegeven van ‘A star is born’ (al diverse keren verfilmd, o.a. in 1976 met Barbra Streisand en Kris Kristofferson) goed te vertellen. Dit is niet te lang; de kijker heeft deze tijd nodig om zich in te leven in de karakters en uiteindelijk van hen te houden. De – live gezongen – concertscènes zijn opzwepend, en de hele film is doordrenkt met een fijn gevoel van authenticiteit. Zo maakt Cooper een indrukwekkend regiedebuut. Hij had alleen zichzelf beter mogen voorbereiden als acteur.

Vandaag op TV