TV Krant

The house with a clock in its walls (2018)


TheHouse.jpg
Eli Roth, is dat niet de maker van ‘Hostel’ en ‘Cabin fever’? Jazeker, de films die vaandeldrager waren voor ‘horrorporno’: extreem bloederige films. Diezelfde regisseur maakte deze familiefilm!

De tienjarige Lewis Barnavelt (Owen Vaccaro) is bij een ongeluk zijn ouders verloren, en gaat nu wonen bij zijn oom Jonathan (Jack Black, r.). Dit excentrieke heerschap woont in een bijzonder huis, vol geheime deuren, aparte doorgangen en mystieke voorwerpen. Buurvrouw Zimmerman (Cate Blanchett, l.) is kind aan huis, en wat is het geval: zowel zij als oom Jonathan kunnen toveren. Als blijkt dat er een groots kwaad hun kant op komt moet Lewis op een spoedcursus magie, want alleen met zijn hulp kan de wereld gered worden.

Enge poppen
‘The house with a clock in its walls’ is gebaseerd op het gelijknamige boek van John Bellairs uit 1973. Het verhaal speelt zich af in de jaren vijftig van de vorige eeuw, wat het een prettig nostalgisch sfeertje geeft. Regisseur Roth houdt zich lange tijd keurig aan de regels voor een familiefilm: beetje spanning, beetje actie, beetje drama, beetje humor. Maar als Lewis per ongeluk een toverspreuk doet waarbij de doden weer tot leven komen, komt ook de ‘oude’ regisseur Eli Roth weer tot leven. De sfeer slaat om naar sinister, met zombies en enge poppen. De leeftijdsaanduiding van negen jaar en ouder (ook gegeven aan de latere ‘Harry Potter’-films) is opeens volkomen logisch, want met de griezelige beelden verloochent Roth zijn horror-roots niet. Het levert een soms net iets te spannende familiefilm op.

Vandaag op TV