TV Krant

The reports on Sarah and Saleem (2018)


reports.jpg
De film ‘The reports on Sarah and Saleem’ speelt zich af in verdeeld Jeruzalem. Een affaire tussen een Palestijn en een Joodse vrouw ontspoort en het drama slaat om in een politieke thriller.

Israëlische films zijn zo nu en dan nog weleens in ons land te zien, maar voor Palestijnse films waren we vooral aangewezen op de films van de succesvolle Nederlandse Palestijn Hany Abu-Assad,
die inmiddels zelfs deuren in Hollywood open weet te krijgen. Tot nu: de Palestijnse regisseur Muayad Alayan en zijn scenarioschrijvende broer Rami zijn sterren in opkomst. Hun eerste speelfilm ‘Love, theft and other entanglements’ was in 2015 een hit op diverse festivals en deze opvolger, ‘The reports on Sarah and Saleem’, overtreft dat succes zelfs. Het uitgangspunt van de film laat zich eenvoudig samenvatten. De Palestijnse broodbezorger Saleem (Adeeb Safadi) en de Joodse cafébaas Sarah (Sivane Kretchner) ontmoeten elkaar af en toe stiekem voor een snelle wip achterin Saleems bestelbus. Geen probleem, ware het niet dat Saleems vrouw Bisan (Maisa Abd Elhadi) hoogzwanger is en Sarahs echtgenoot David (Ishai Golan) een hoge Israëlische militair is.

Oordeel zelf
Bij zo’n grensoverschrijdende affaire is voorzichtigheid geboden. Een gezamenlijk bezoekje aan een nachtclub in Oost-Jeruzalem valt daar niet onder. Wanneer de veiligheidsdiensten het een en ander ontdekken, wordt direct gedacht aan spionage. De buitenechtelijke relatie krijgt topprioriteit en menselijke gevoelens, militaire acties en politieke consequenties gaan door elkaar lopen. Het scenario gaat simplificaties
uit de weg en weeft een gedetailleerd en genuanceerd web van acties en reacties.
De regisseur kiest geen partij. De kijker kan dus zelf bepalen waar zijn morele voorkeur ligt, al kan dat gaandeweg gaan verschuiven. De film is onderhoudend, spannend, kent geen noemenswaardige tekortkomingen en er wordt prima geacteerd. De vraag die zich nu aandient is: kan de eerste film van de broers Alayan alsnog in Nederland worden uitgebracht? Dit smaakt namelijk absoluut naar meer.

Vandaag op TV