TV Krant

The gringo (2018)


The_Gringo1.jpg
Een saaie Amerikaanse ambtenaar raakt in een penibele situatie verzeild in broeierig Mexico. Deze Harold moet heel erg buiten zijn comfortzone treden om dit te overleven, in het aardige ‘The gringo’.

Harold (David Oyelowo) werkt keihard in het bedrijf van zijn bazen Elaine en Richard (Charlize Theron en Joel Edgerton). Zij behandelen hem echter consequent als voetveeg. Als Harold erachter komt dat ze hem willen ontslaan én dat Richard een verhouding heeft met zijn echtgenote, is voor hem de maat vol. Tijdens een zakenreis naar Mexico zet hij zijn eigen ontvoering in scène. Hij laat de ‘ontvoerders’ miljoenen losgeld eisen van zijn bazen… Maar Harold
houdt er geen rekening mee dat zijn dood Eline en Richard meer geld oplevert van de verzekering. Ze sturen dus aan op zijn overlijden, en Harold wordt plots opgejaagd door huurmoordenaars en andere ongure lui.

Stuntman
‘The gringo’ heeft een aantal bekende namen: Charlize Theron, Amanda Seyfried, Thandie Newton… Zelfs Michael Jacksons dochter duikt op in een bijrolletje. Deze Paris Jackson maakt hiermee haar filmdebuut (en dat doet ze helemaal niet slecht). De grote namen zijn opvallend, omdat de regisseur nog geen grote naam is: Nash Edgerton. Hij heeft wel een paar regieklussen gedaan, maar Edgerton is vooral bekend als stuntman, met maar liefst 136 (!) films en series op zijn cv. Ofwel de deelnemende acteurs vonden het script goed, of ze zijn overgehaald door Joel Edgerton (‘Bright’ en ‘Red sparrow’), de acterende broer van Nash, die de rol van arrogante zakenman Richard Rusk voor zijn rekening neemt.

Karikaturen
Hoe dan ook, in ‘The gringo’ zijn de stunts, schiet- en vechtpartijen prima in orde. Precies wat je verwacht van een ervaren stuntman. Maar wat ontbreekt is de emotie. Een stuntman hoeft zich weinig zorgen te maken of de perso-nages wel sympathiek zijn. Een regisseur hoort daar wel aan te denken, maar dat lijkt Nash even vergeten te zijn. Elk karakter is een karikatuur, waardoor het moeilijk meeleven is. Zelfs Harold, de gewone man die de kijker door de film moet loodsen, is behept met een mal Nigeriaans accent en zenuwachtige gebaartjes, wat enorm afleidt.

Sexy ijskonijn
De cast mag dan karikaturen spelen, ze zetten hun een-dimensionale personages wel met duidelijk spelplezier neer. Charlize Theron heeft de tijd van haar leven als sexy, meedogenloos ijskonijn. Haar Elaine windt de mannen om haar vinger en doet niet aan beleefdheden. Als ze zich verveelt (en dat doet ze snel) laat ze dat luidkeels weten. Theron vormt een leuk koppel met Joel Edgerton. Zijn Richard is een enorm egoïstische, opportunistische man, die brave ziel Harold als een baksteen laat vallen als hij daar zelf beter van wordt. Eigenlijk vormen Elaine en Richard een vreselijk koppel, maar door het duivelse plezier waarmee de acteurs de rollen vertolken, blijft het leuk om naar te kijken.

Vandaag op TVpopup1019.jpg