TV Krant

Dorst (2018)


Dorst_st_4l.jpg
‘Dorst’ is de verfilming van de gelijknamige roman van Esther Gerritsen. Het verhaal draait om de moeizame relatie tussen een doodzieke vrouw (musicalster Simone Kleinsma) en haar dochter.

Regisseur Saskia Diesing werkte lange tijd voor televisie en maakte een handvol korte films voor de ‘One night stand’-reeks en voor ‘NTR Kort’. In 2014 beleefde ze een knap speelfilmdebuut met het nationaal en internationaal onderscheiden drama ‘Nena’. Voor de tragikomedie ‘Dorst’ maakte ze een gewaagde keuze door musicalster Simone Kleinsma, die weinig filmervaring heeft, de hoofdrol te gunnen. Die gok pakt echter goed uit; Kleinsma verrast direct in het begin door als de terminaal zieke Elisabeth de ‘vierde wand’ te doorbreken en zich rechtstreeks tot de camera te wenden. Elisabeth is erg op zichzelf en communiceert niet goed met anderen. Wanneer ze haar dochter Coco (Elise van ‘t Laar) op straat tegenkomt, vertelt ze tussen neus en lippen door dat ze ernstig ziek is. Coco besluit daarop haar moeder, met wie ze al jaren weinig contact heeft, bij te staan en weer bij haar in te trekken.

Humor
Bijrollen zijn er voor Stefan de Walle, die Coco’s vader Wilbert speelt, Margôt Ros als Wilberts tweede vrouw, en Leopold Witte als Coco’s oudere minnaar Hans. Hoewel de naderende dood van Elisabeth een tragische lading heeft, wordt het verhaal met lichtheid en humor verteld. Ronduit komisch zijn de scènes rond Coco’s verhuizing en met de kapper van Elisabeth. Een jeugd­trauma dat Coco opliep toen ze als klein meisje door haar moeder werd opgesloten, speelt ook later weer een rol. De onverzadigbare Coco, op wie de titel betrekking heeft, wordt prima neergezet door Van ‘t Laar, die eerder te zien was in ‘Soof 2’, ‘Tussen 10 en 12’ en de serie ‘Ramses’. Diesing zet hier een prima film neer, maar het geheel kabbelt wellicht wat te veel om een stevige indruk achter te laten.

Vandaag op TV