TV Krant

Les gardiennes (2018)


Les-Gardiennes_st_2_jpg_sd-high.jpg
Na zijn aangrijpende ‘Des hommes et des dieux’, over Franse monniken in islamitisch Algerije, komt Xavier Beauvois nu met een WO I-drama. Mannen zijn aan het front en vrouwen moeten de boerderij draaiend houden.

De Franse film ‘Les gardiennes’ ging de eerste week van december 2017 in z’n thuisland in première. Diezelfde week, op 5 december, overleed de bekende Franse rockster Johnny Hallyday. Dat deze twee gebeurtenissen min of meer samenvielen was vooral van betekenis voor twee hoofdrolspeelsters van ‘Les gardiennes’: Nathalie Baye, een ex-geliefde van Hallyday, en Laura Smet, hun gezamenlijke dochter. Het is haast symbolisch voor de film, waarin ook de vrouwen aan het werk zijn en de mannen het loodje leggen. Het verhaal start in 1915 en WO I is inmiddels een jaar aan de gang. Boerin Hortense (Nathalie Baye) houdt de boerderij Le Paridier gaande, nu de mannen tegen de Duitsers vechten. Ze heeft hulp van haar dochter Solange (Laura Smet). Wanneer haar zoons Georges (Cyril Descours) en Constant en schoonzoon Clovis verlof hebben komen ze ook helpen. Voor de oogst neemt Hortense nog een jong weesmeisje in dienst; Francine (Iris Bry).

Origineel
Francine werkt hard en mag na de oogst blijven. Ze voelt zich thuis op Le Paridier. Zeker nadat Constant sneuvelt is ze onmisbaar. Georges heeft haar tijdens een verlofperiode ontmoet en de twee krijgen stiekem een relatie. Francine realiseert zich niet dat dit de verhoudingen op de boerderij onder druk zet. De seizoenen wisselen elkaar af, de ene na de andere man uit de gemeenschap komt om in de loopgraven, en de moderne techniek doet ook op Le Paridier zijn intrede, in de vorm van een tractor. Regisseur Xavier Beauvois, die ook het scenario schreef, zet hier een prachtig tijdsbeeld neer, neemt de ruimte om de dagelijkse werkzaamheden op het land te tonen, en heeft met zijn geweldige cast een voorname troef in handen. Iris Bry is een ware ontdekking. Beauvois’ keuze om niet het oorlogs- maar het thuisfront te belichten is origineel en pakt hier heel goed uit.

Vandaag op TV