TV Krant

The shape of water (2018)


The-Shape-of-Water_st_3_jpg_sd-high_-2017-Twentieth.jpg
Dit duistere sprookje van Guillermo del Toro kreeg twee Golden Globes en is in de race voor dertien Oscars. Gaat de film, over de liefde tussen een vrouw en een amfibie, de nominaties verzilveren?

De liefde tussen mens en amfibie was al eerder onderwerp van films en sprookjes, maar daar bleek de kikker een betoverde prins. Hier gaat het om een geschubde meerman uit het Amazonegebied. Hij leeft in een watertank van een ultrageheim militair complex. Schoonmaakster Elisa (Sally Hawkins), die niet kan praten, voert het dier eieren. Er ontstaat een bijzondere relatie die van de film een duister en gewelddadig sprookje maakt.

Visuele pracht
Het verhaal is niet het sterkste punt van de film. Dat ligt in het spel van Sally Hawkins, die stomme films van Charlie Chaplin bestudeerde en zonder woorden haar emoties weet over te brengen. Visueel scoort ‘The shape of water’ bonuspunten, met een woning boven een bioscoop waar het overvloedige badwater door het plafond op het rode pluche drupt, en waar filmposters de kijkers terugvoeren naar de nostalgische tijd van monsterfilms.

Verdraagzaamheid
De film speelt ten tijde van de Koude Oorlog, maar de boodschap is er juist een van verdraagzaamheid: wees niet bang voor het onbekende. Het amfibie is geketend en wordt belaagd met stroomstoten, maar de genegenheid en open communicatie van Elisa blijkt veel beter te werken.

Vandaag op TV