TV Krant

Loving Vincent (2017)


TVK1743_14_15_08.jpg
De schildercarrière van Vincent van Gogh duurde amper tien jaar en het maken van deze – geheel geschilderde – film over hem kostte bijna evenveel tijd. Het resultaat levert een unieke film op, in de stijl van Van Gogh.

Er is al eindeloos veel gezegd en geschreven over het leven en het werk van Vincent van Gogh. De feiten worden er al op de basisschool ingestampt: Van Gogh schilderde als een bezetene; hij zat in een gekkenhuis; sneed z’n oor af en schoot zichzelf in 1890 dood. Bij leven verkocht hij slechts één schilderij, maar nu is hij een van de grootste en duurste kunstenaars ooit. Het is op zijn minst erg dapper om over zo iemand een film te maken, maar de Poolse regisseuse Dorota Kobiela en de Britse producent Hugh Welchman gingen een stap verder. Ze schreven een script, filmden de scènes met acteurs en lieten alles door zo’n 125 kunstenaars naschilderen, in 65.000 frames die de techniek en stijl van Van Gogh nauwgezet nabootsen. Als visuele basis werden zo’n 120 wereldberoemde schilderijen van Van Gogh genomen, zoals ‘Het gele huis’, ‘De zaaier’, ‘Zonnebloemen’, ‘De sterrennacht’ en vooral veel portretten.

Prachtig om te zien
Het verhaal speelt zich een jaar na Vincents dood af. Postbode Roulin stuurt zijn zoon Armand (Douglas Booth) op pad om een retour gekomen brief van Vincent (Robert Gulaczyk) aan z’n broer Theo alsnog te bezorgen. Armand ontdekt dat Theo inmiddels ook dood is en gaat dan naar Auvers om meer over Vincents leven te weten te komen. Hij spreekt daar met o.a. herbergierster Adeline, dr. Gachet (Jerome Flynn) en diens dochter Marguerite (Saoirse Ronan). Iedereen die Van Gogh kende vertelt echter een ander verhaal, zodat Armand in verwarring raakt en gaat twijfelen over de ware toedracht rond de dood van de kunstenaar. Het verhaal is wat gekunsteld, maar de beelden maken dat gebrek meer dan goed. De film
is prachtig om te zien en voor kunstliefhebbers eigenlijk verplichte kost.

Vandaag op TV