TV Krant

The mountain between us (2017)


TVK1742_14_01.jpg
De Nederlands-Palestijnse regisseur Hany Abu-Assad won een Golden Globe voor zijn filmhuisfilm ‘Paradise now’. Met ‘The mountain between us’ heeft hij voor het eerst een groot budget en A-sterren als Kate Winslet en Idris Elba.

De eerste film van Hany Abu-Assad was ‘Het 14e kippetje’, met onder andere Thekla Reuten, die nu in het buitenland successen viert met grote rollen. Ook de regisseur is ontdekt, via een aantal kleinere Palestijnse films. Die bereikten geen groot publiek, maar vielen wel goed bij de critici en ‘Paradise now’ (2005) kreeg zelfs een Oscarnominatie en
een Golden Globe. Met ‘The mountain between us’ waagt Abu-Assad zich aan een echte publieksfilm, met wisselend succes.

Overleving en liefde
De film is gebaseerd op een boek van Charles Martin, dat in Nederland is uitgebracht onder de titel ‘Over bergen heen’. Het verhaal is redelijk eenvoudig. Een man (Idris Elba) en een vrouw (Kate Winslet) crashen met een vliegtuig in een onherbergzaam gebied. Daar vechten ze tegen de kou, de honger, de natuur en een hongerige poema. Gewond slepen ze zich door sneeuw en ijs in de hoop de bewoonde wereld te bereiken. In feite is ‘The mountain between us’ een mix van ‘Touching the void’, wellicht de beste overlevingsfilm ooit gemaakt, en een klein romantisch liefdesdrama. Hoewel de twee elkaar niet kennen, zorgen de barre omstandigheden voor toenadering en zelfs liefde. Maar is die liefde echt of tijdelijk, ingegeven door de bijzondere afhankelijkheid?

Clichés uit rampenfilms
Het minst overtuigend is de omlijsting van het verhaal met sub-plotjes van een piloot die een hartaanval krijgt, een hond die een poema aanvalt en in het zicht van de haven een ongeluk dat erg uit de lucht komt vallen. Met dat grote gebaar lijkt regisseur Abu-Assad minder overweg te kunnen. Bovendien zijn sommige aspecten cliché, zoals de in rampenfilms altijd aanwezige hond. Gelukkig is het liefdesverhaal wel overtuigend.

Genegenheid
Oorspronkelijk waren Michael Fassbender & Margot Robbie en Charlie Hunnam & Rosamund Pike als koppels aan deze film verbonden. Hoe die het gedaan zouden hebben weten we natuurlijk niet, maar Kate Winslet en Idris Elba laten knap zien hoe er eerst acceptatie ontstaat, vervolgens bezorgdheid, waarna afhankelijkheid overspringt in genegenheid en vervolgens liefde ontstaat.

Ondergesneeuwd
Dat gebeurt allemaal langzaam, met spaarzame dialogen, korte blikken en onderlinge kleine grapjes, zoals het gortdroge “Wil je koffie?” terwijl er alleen gesmolten ijs is. Die overtuigende beginnende relatie die het hart van de film vormt, is prima gespeeld en had meer aandacht mogen krijgen. Nu zit dat liefdesbriljantje toch te veel verstopt tussen de pontificale clichés van de overlevingsfilm. De besneeuwde bergen staan tussen ons en het verhaal in...

Vandaag op TV