TV Krant

The maze runner (2014)


MV5BODU3OTQ4MDE3M15BMl5BanBnXkFtZTgwNTAzOTMzMjE_._V.jpg
Het leuke van een doolhof is dat je uiteindelijk na veel moeite de uitgang weet te bereiken. Hoera! de puzzel is opgelost. De film 'The maze runner' tovert echter tegen het eind van de film rustig een totaal nieuw doolhof tevoorschijn.

'The maze runner' begint intrigerend. een jongen komt bij in een soort kooi en blijkt belandt in een open plek te midden van een gigantisch stenen doolhof. Hij kan zich niets van zijn verleden herinneren, net als alle jongens die om de dertig dagen dezelfde plek wakker werden. Wat is er aan de hand? Niemand weet het. De jongens proberen wat voedsel te verbouwen, maken hutten en onderzoeken het grote doolhof. De nieuweling rent al snel mee met de mazerunners die de gevaarlijke gangen verkennen en dringt dieper in het het gangenstelsel door dan iemand ooit voor hem deed.

Toegegeven, het doolhof ziet er prachtig uit, met dank aan de Nederlander Erik-Jan Boer die ook al aan de speciale effecten voor 'Life of pi' meewerkte. De huizenhoge betonnen muren met klimplanten, enge wezens en verborgen gangen zien er prachtig uit. Veel kijkers zullen dan ook blij zijn met deze verfilming van de trilogie van James Dashner en er staat zelfs al een vervolg gepland. Maar aan het eind van de film blijkt dat je eigenlijk vooral naar een lange cliffhanger hebt zitten kijken, en dat niets is wat het lijkt. Misschien dat het vervolg antwoorden brengt, maar voorlopig zitten we ruim een jaar vol vraagtekens, wie, wat waar en waarom?

Vandaag op TV