TV Krant

Logan Lucky (2017)


TVK1733_15_02a.jpg
Jimmy Logan is niet zo ‘lucky’ in het leven. Om het tij te keren beraamt hij een overval, samen met familie en vrienden. Het levert met ‘Logan lucky’ een leuke misdaadkomedie op.

Het zit Jimmy Logan (Channing Tatum) niet mee. Hij wordt ontslagen, en zijn dochtertje verhuist met Jimmy’s ex naar de andere kant van het land. Jimmy kan dus wel wat – financieel – geluk gebruiken. Hij bedenkt met zijn broertje Clyde (Adam Driver) het plan om bij een autorace het geld dat met tickets, merchandise en versnaperingen wordt verdiend, te stelen. Daarvoor hebben ze wel de hulp van meesterkraker Joe Bang (Daniel Craig) nodig, Maar die zit in de gevangenis... Dit is de eerste van een reeks schijnbaar onoverkoombare problemen, die Jimmy met kunst en vliegwerk echter steeds weer weet op te lossen. Is het geluk eindelijk met Logan?

Boerenkinkels
Een van de grootste hits van regisseur Steven Soderbergh is ‘Ocean’s 11’ (2001). Je kunt ‘Logan lucky’ beschouwen als een tweelingbroer van die misdaadkomedie. Ga maar na: een groep buitenbeentjes beraamt een inventieve kraak in een onwaarschijnlijke omgeving. Maar waar Danny Ocean en zijn kompanen in de glitter & glamour-wereld van Las Vegas opereerden, en waarin aristocratische koppen als die van George Clooney strak in het pak de ene na de andere gevatte oneliner over hun lippen laten rollen, is ‘Logan lucky’ van een heel ander niveau. Want Jimmy Logan is ‘white trash’, die zich omringt met andere boerenkinkels. En de omgeving is er een van trailerparken en smoezelige cafeetjes.

Verrassend
Maar wat Soderbergh erg goed doet, is dat hij Jimmy en zijn kompanen niet dom maakt. Ze zijn misschien wat traag van begrip, maar wat ze zeker hebben, is boerenslimheid. Een bepaald primair vernuft, waarmee ze heel verrassend uit de hoek komen. Het plan van Jimmy lijkt tot mislukken gedoemd, maar heeft onverwachte lagen. En het zijn mensen, families die van elkaar houden. Jimmy is dol op zijn dochtertje Sadie (Farrah Mackenzie) en als zij speciaal voor hem John Denvers ‘Take me home, country roads’ zingt, houd je het als kijker niet droog. En de vanzelfsprekendheid waarmee hij en zijn broertje Clyde voor elkaar opkomen is ook mooi om te zien.

Relaxed Wat we willen zeggen is: niemand is eendimensionaal in deze film, al lijkt dat op het eerste gezicht wel het geval. Maar dat maakt ‘Logan lucky’ ook leuk om naar te kijken. Steeds ontvouwt zich weer een nieuwe laag, waardoor je geïntrigeerd blijft (al is de speelduur van twee uur aan de lange kant). Soderbergh injecteert de film met goed getimede komische momenten (de scène waarin Clydes prothesearm per ongeluk wordt opgezogen is hilarisch) en vertelt het verhaal niet te snel, en niet te langzaam. Maar relaxed, precies zoals het tempo van leven in de broeierige plattelandsstreek waarin de film zich afspeelt.

Vandaag op TV