TV Krant

Une vie (2016)


TVK1730_12_13_13.jpg
Het leven ging vroeger niet altijd over rozen. Deze verfilming van de negentiende-eeuwse roman ‘Une vie’ van Guy de Maupassant toont het tragische bestaan van Jeanne, de dochter van een rijke Franse baron.

Evenals zijn tijdgenoten Émile Zola en Gustave Flaubert was Guy de Maupassant een naturalist die in zijn literaire werk ook de donkere kant van het leven beschreef. De honderden verhalen en enkele romans van zijn hand
zijn de afgelopen eeuw al ruim 200 keer verfilmd; ook de roman ‘Une vie’ werd reeds eerder aan het witte doek toevertrouwd. Regisseur Stéphane Brizé, die twee jaar geleden al een Gouden Palm-nominatie had voor ‘La loi du marché’, won in 2016 de internationale persprijs in Venetië met ‘Une vie’.

Hij heeft de roman van De Maupassant, op enkele lichte aanpassingen na, redelijk getrouw verfilmd. Hoofdrolspeelster Judith Chemla zet een zeer overtuigende Jeanne neer, de dochter van baron en barones Le Perthuis des Vauds (Jean-Pierre Darroussin en Yolande Moreau). Haar onbezorgde jeugd in Normandië komt tot een eind wanneer ze trouwt met de vriendelijk ogende Julien de Lamare (Swann Arlaud). Al vrij snel na de bruiloft ontpopt Julien zich echter tot een bazige en hebzuchtige vreemdganger.

Gebrek aan daadkracht
Ontgoocheld door enkele nare ontdekkingen richt Jeanne zich meer op haar zoontje Paul. Na de dood van Julien is Paul haar enige troost, maar wellicht verwent ze hem iets te veel, want het knaapje is eigenwijs en ongehoorzaam. Jaren later zadelt hij Jeanne met steeds meer problemen op. Intussen gaan de zaken ook niet meer zo goed als voorheen. Het verval van de eens zo welgestelde en hoog in aanzien staande familie wordt tastbaar.

Brizé laat zien hoe het leven van een vrouw begin negentiende eeuw werd beheerst door onbetrouwbare mannen. Jeanne’s gebrek aan wilskracht en daadkracht brengen haar leven steeds dichter bij de afgrond. De film kent flashbacks en flash-forwards, maar houdt consequent het perspectief bij Jeanne. Deze aanpak en de vele close-ups brengen het drama dicht bij de kijker, die niet anders kan dan machteloos toezien hoe de tragische gebeurtenissen elkaar opvolgen. ‘Une vie’ is een meeslepend en ontroerend kostuumdrama.

Vandaag op TV