TV Krant

War for the planet of the apes (2017)


TVK1728_14_15_07.jpg
Het is weer apies kijken in de bioscoop, met het derde deel van de ‘Planet of the apes’-reeks: ‘War for the planet of the apes’. Opnieuw een film vol drama en actie en vooral levensecht lijkende apen in alle soorten en maten.

Begin van dit jaar zagen we een making-of van deze film. Daarin zat onder anderen Andy Serkis in een strak pak met allerlei sensoren en een camera voor zijn neus om de mimiek te vangen van zijn rol: de chimpansee Caesar. Zo’n making-of filmpje neemt de magie van de levensecht ogende apen wat weg. Maar de combinatie van achter de schermen en de uiteindelijke bioscoopfilm laat wel prachtig zien hoe goed deze nieuwe vorm van performance capture inmiddels werkt en hoe snel de ontwikkelingen zijn gegaan. Andy Serkis speelde eerder Gollem in ‘The lord of the rings’ (2002) en de reuzengorilla in ‘King Kong’ (2005). Die vertolkingen zagen er destijds al geweldig uit, maar vallen in het niet bij deze echter-dan-echte aap, die zelfs pratend geloofwaardig is. En zelfs binnen de drie ‘Apes’-films zie je vooruitgang, door nog betere technieken en slimmere software.

50 tinten grijs
Technisch is ‘War for the planet of the apes’ dus weer een schot in de roos en ook qua verhaal stelt de film niet teleur. De eerdere ‘Apes’-films hadden intelligente plots waarbij tussen de spectaculaire actie door thema’s werden aangesneden als de menselijkheid van apen, familiewaarden, racisme, de zin van oorlog en trouw. Dat is in deze derde film niet anders. Deze film laat ook zien dat er geen zwart en wit bestaan, maar enkel grijstinten. De altijd zo verstandige en onderkoelde apenleider Caesar laat na een bloedige aanslag van de mensen zijn emoties de vrije hand en wil wraak op een kolonel (Woody Harrelson) die voor zijn schijnbaar bloeddorstige daden heel logische redenen blijkt te hebben. De verschillen tussen mens en mensaap worden steeds kleiner.

Aap-ocalyptisch
Caesar gaat met een stel vertrouwelingen, een jong mensenmeisje (Amiah Miller) en een vermenselijkte dierentuinaap op zoek naar de legerbasis van de rücksichtslose kolonel in het hoge noorden. Kan hij deze gewiekste vijand verslaan? De trip met het gezelschap zorgt ervoor dat de film wat op ‘The lord of the rings’ lijkt met wandelingen over bergketens en door de sneeuw, maar ook typisch ‘Apes’. Zo loopt de groep in een aap-ocalyptische wereld langs een overwoekerde Coca-cola-vrachtwagen en een in onbruik geraakte skilift. Het geeft de film rust, weidsheid en grootsheid maar laat tegelijkertijd zien waar het in de oorspronkelijke films ,die tussen 1968 en 1973 uitkwamen, heengaat met onze wereld. De oude serie bestond destijds uit vijf films en we hopen dat er na dit derde deel uit de nieuwe serie nog verhaalruimte gevonden wordt om ook hier twee extra titels uit te brengen. Apies kijken… wij krijgen er geen genoeg van.

Vandaag op TV