TV Krant

Spider-Man: Homecoming (2017)


TVK1727_14_02.jpg
Spider-Man is terug, jonger dan ooit. Als superheld weet hij de ogen van de hele stad op zich gericht, maar als tiener Peter Parker heeft hij moeite de aandacht te krijgen van het leukste meisje van de klas.

De vorige herstart uit 2012, ‘The amazing Spider-Man’, maakte twee fouten. Ten eerste kwam de film te vlug (amper vijf jaar) na de eerste ‘Spider-Man’-trilogie (2002 - 2007). De tweede fout was dat de herstart exact hetzelfde verhaal vertelde als de eerste film uit 2002. Weer is te zien hoe Peter Parker door een spinnenbeet aan zijn superkrachten komt, weer de kennismaking met zijn grote liefde Mary Jane en weer hoe hij door een onachtzaam moment medeverantwoordelijk is voor de dood van zijn oom Ben… ‘Been there, done that’.

Tiener
Goed nieuws; filmstudio Marvel pakt het dit keer wél juist aan. De vraag hoe Peter Parker Spider-Man wordt, is overge-slagen. En in ‘Homecoming’ is Peter Parker ein-de-lijk de tiener uit de comics. In de film is hij vijftien jaar oud. Zijn vertolker Tom Holland was negentien tijdens de opnamen, een heel verschil met voorgangers Tobey Maguire en Andrew Garfield, die beiden achter in de twintig waren. De Britse acteur Holland heeft dat jonge, blijmoedige dat bij de rol past. Deze Spider-Man wil lol maken. En indruk maken op het mooiste meisje uit de klas. En dan hebben we het niet over Mary Jane, maar over Liz (Laura Harrier).

Adoratie
In ‘Captain America: Civil war’ (2016) maakte Hollands’ Spider-Man zijn debuut in een gevecht zij-aan-zij met Iron Man (Robert Downey jr.), en ‘Homecoming’ speelt zich direct hierna af. Met wijd open ogen van adoratie staart Peter naar Tony Stark, oftewel Iron Man. Die zegt Peter te bellen als zijn hulp weer nodig is. Aangezien het verlossen-de telefoontje uitblijft, gaat Peter als Spider-Man zelf op zoek naar gespuis. Hij vindt die in de vorm van Adrian Toomes (Michael Keaton). Als super-schurk Vulture maakt hij New York onveilig, en Spider-Man hoopt de bewondering van Stark te krijgen als hij een einde kan maken aan Vulture’s praktijken.

Leuke arrogantie
Dit is de achtste film waarin Robert Downey jr. opduikt as Tony Stark en/of Iron Man. De eerlijkheid gebiedt ons te zeggen: we kunnen nog steeds geen genoeg van hem krijgen. Starks leuke arrogantie, coole wereldwijsheid, plus zijn onuitputtelijke financiële bronnen en even onuitputtelijke bron aan gevatte oneliners vervelen niet. Zelfs als Stark niet in beeld is, profiteert de film van zijn aanwezigheid. Zo heeft Stark een nieuwe outfit aan Peter Parker gegeven, en het is puur genieten hoe Peter alle snufjes (van ingebouwde zwoele assistentiestem tot 500 soorten spinrag die hij kan produceren) leert kennen.

Geslaagd
Het enige nadeel van de film is de lengte: twee uur en vijftien minuten is voor iedereen een (te) lange zit, laat staan voor de tieners à la Peter Parker op wie de film mikt. Maar voor de rest is ‘Homecoming’ een geslaagde terugkeer voor deze superheld.

Vandaag op TV