TV Krant

En amont du fleuve (2017)


2006-1500x500.jpg
De Franse filmmaakster Marion Hänsel situeert haar nieuwste film ‘En amont du fleuve’ ('Stroomopwaarts') in een afgelegen berggebied in Kroatië, waar twee halfbroers een boottocht maken om hun vaders lot te onderzoeken.

Verdient een film nog wel de kwalificatie ‘roadmovie’ wanneer vrijwel de hele tocht per boot wordt afgelegd? Of is het dan een ‘rivermovie’? ‘En amont du fleuve’ kent in elk geval voldoende kenmerken van een roadmovie: twee mannen leggen een reis af; de reden voor de tocht wordt duidelijk, maar de route is voor hen onbekend terrein; onderweg worden diverse obstakels overwonnen; de reizigers ondergaan gaandeweg een mentale verandering. De nu 68-jarige regisseuse en scenarioschrijfster Marion Hänsel, bekend van ‘Between the devil and the deep blue sea’, bracht een internationaal gezelschap bijeen voor haar nieuwe film. De Waalse acteur Olivier Gourmet en de Spaanse acteur Sergi Lopez spelen de twee halfbroers Homer en Joe, die samen de reis ondernemen. Onderweg in de Kroatische bergen komen ze de Ier Sean tegen, die wordt gespeeld door de Noord-Ierse acteur John Lynch. Ook is er een hond die een onverwachte reisgenoot wordt.

Overweldigende natuur
Homer en Joe hadden nooit van elkaars bestaan gehoord, totdat een notaris hen daarover informeerde nadat hun beider vader onder mysterieuze omstandigheden dood was aangetroffen bij een Kroatisch klooster. De boottocht voert de beide halfbroers dagenlang de rivier op, door een schitterend onherbergzaam gebied, richting de bergen waar dat klooster ligt. Ze kamperen ‘s nachts langs de oever, maken kampvuurtjes om vis te roosteren en leren elkaar een beetje kennen. Homer, die de ene sigaret na de andere rookt, laat zich ook het bier goed smaken. De ontmoeting met Sean brengt een nieuwe spanningslaag met zich mee, niet in het minst doordat die met een geweer rondloopt. Hänsel waakt ervoor een slap aftreksel van de rivierklassieker ‘Deliverance’ te maken, maar werkt de spanning van de aanwezige wapens onvoldoende uit. Daardoor wordt de potentie van die verhaallijn te weinig benut. Al met al tonen de acteurs hun kwaliteit en is de natuur overweldigend aanwezig, maar biedt het verhaal net niet de inhoudelijke klasse waar je bij zo’n rivermovie op hoopt.

Vandaag op TV