TV Krant

Gold (2017)


TVK1710_15_03.jpg
De film zelf is geen hoogvlieger, maar Matthew McConaughey speelt de sterren van de hemel in ‘Gold’. Zijn rol als vadsige, zweterige goudzoeker had best beloond mogen worden met een Oscarnominatie.

Er was een tijd dat acteur Matthew McConaughey garant stond voor vrolijke actiefilms waarin onherroepelijk het moment kwam dat hij zijn shirt uitdeed om zijn gespierde torso te tonen. McConaughey was het snoepje van de week en zijn poster hing op vele meisjeskamers. Daar is inmiddels geen sprake meer van. Voor zijn Oscarwinnende rol in ‘Dallas Buyers Club’ hongerde hij zichzelf uit en voor ‘Gold’ deed hij het omgekeerde. Hij at gedurende acht maanden cheeseburgers en spoelde die weg met bier en milkshakes. Wat een opoffering!

Doorzettingsvermogen
Dit bijzondere dieet leverde hem 23 kilo extra lichaamsgewicht en een buikje op. Daarnaast schoor de acteur zijn hoofd kaal en liet zich een rommelig nepgebit aanmeten. Deze totaal getransformeerde McConaughey heeft niets aantrekkelijks meer en in deze rol zal hij geen meisjeskamer sieren! Het doorzettingsvermogen om jezelf zo om te bouwen is een prestatie, maar heeft niets met goed acteerwerk te maken. McConaughey weet dit onaantrekkelijke, zweterige type echter een bepaalde drive te geven, waardoor je hem ondanks zijn drankgebruik en gedrag een beetje sympathiek gaat vinden.

Waargebeurd
De rol die McConaughey zo sterk neerzet is die van goud-zoeker Kenny Wells, een zakenman met een bedrijf dat ooit kleine winsten maakte met de verkoop van stukken land waar mogelijk goud zou zitten. Maar dat was vroeger, nu is het bedrijfje vrijwel bankroet. Met het laatste bijeengeschraapte geld, hoopt Wells goud te vinden in Indonesië. Heel erg veel goud. De eerste berichten en grondmonsters zijn positief en de aandelen van Wells zieltogende bedrijfje schieten de lucht in. De geldschieters staan in de rij en de voormalige armoedzaaier leeft in chique hotels, koopt dure drank en
raakt steeds verder vervreemd van zijn vriendin.

Te lang
Het acteerwerk van Matthew McConaughey is sterk en overtuigend. Soms is het zelfs moeilijk om naar hem te kijken, als hij dronken onderuit ligt en zichzelf te gronde lijkt te richten. De film op zichzelf is echter minder imposant. Het begin is veel te traag, waardoor menig kijker een paar keer ongedurig op zijn stoel zal draaien. Als het verhaal dan eindelijk op stoom komt, is de aandacht al wat verslapt. Van regisseur Stephan Gagan hadden we meer verwacht. Hij wist lastige, politiek geladen mozaïekfilms als ‘Syriana’ en ‘Traffic’ boeiend te houden. Met dit rechtlijnige verhaal boekt hij minder succes. Het is een matige film met een uitstekende acteerprestatie. Als een klompje goud in een zeefbak met riviermodder.

Vandaag op TV