TV Krant

American honey (2017)


TVK1710_13_11.jpg
De Britse filmmaakster Andrea Arnold (‘Fish tank’) maakte de oversteek naar Amerika voor haar roadmovie en ‘coming of age’-drama ‘American honey’. Een groep jongeren trekt in een busje door de Mid-West om geld te verdienen.

Na haar veelgeprezen film ‘Fish tank’ werd de Britse filmmaakster Andrea Arnold, die eerder al een Oscar won voor haar korte film ‘Wasp’, een grote toekomst toegedicht. Die belofte wist ze met haar teleurstellende en sombere verfilming van ‘Wuthering heights’ nog niet direct waar te maken en ook bij ‘American honey’ vallen wel wat kanttekeningen te plaatsen. De achttienjarige Star (Sasha Lane) staat centraal in dit maatschappijkritische verhaal over de huidige generatie kansloze jongeren in de VS. Bij aanvang van de film doorzoekt Star met twee jonge kinderen een vuilniscontainer op zoek naar voedsel. Stars tatoeages en haar woeste kapsel zeggen verder genoeg; dit is ‘white trash’. Het clichébeeld wordt verder ingevuld met een agressieve vriend en een ongeïnteresseerde moeder. Het is dan ook geen wonder dat Star ingaat op het aanbod van de aantrekkelijke Jake (Shia LaBeouf) om met hem en zijn groep mee te reizen naar Kansas. Die groep blijkt onder leiding te staan van de pinnige Krystal (Riley Keough) en rond te reizen om huis aan huis tijdschriftabonnementen te verkopen.

Wat is de boodschap?
De in een krappe bus gepropte jongeren komen overal en nergens vandaan, maar in de ruim 160 minuten dat de film duurt leren we hen ook niet echt beter kennen. De focus ligt vooral op Star en Jake en de seksuele spanning die vanaf het begin om hen heen hangt. Beiden spelen prima, maar het scenario maakt het hen niet altijd gemakkelijk. Zo zitten er ongeloofwaardige verkoopscènes in de film, naast te geijkte momenten met dronken en feestvierende jongeren. Het verhaal is op zich wel onderhoudend en de sfeer is meeslepend, maar het wordt niet geheel duidelijk wat Arnold beoogt te vertellen. Is het een aanklacht tegen het kapitalisme? Tegen de kloof tussen arm en rijk? Is het louter een liefdesverhaal? Of een portret van de moderne jeugd? Waar Arnold met ‘Fish tank’ een voltreffer plaatste, slaat ze hier de plank mis. Debutante Sasha Lane is overigens wel een vondst en een aanwinst.

Vandaag op TV