TV Krant

The great wall (2016)


TVK1704_14_15_05.jpg
‘The Great Wall’ is de eerste grote samenwerking tussen Hollywood en de rap groeiende Chinese filmindustrie. Zorgt deze film ervoor dat er meer buitenlandse titels in China verschijnen en meer Chinese successen bij ons?

China wordt niet meer afgesloten door de Chinese Muur, maar beschermde zijn filmindustrie jarenlang tegen producten uit het buitenland. Films werden gecensureerd en er mochten jaarlijks slechts iets meer dan dertig buitenlandse titels in de Chinese bioscopen verschijnen. Bovendien kregen die ook nog te maken met extra belastingen op de tickets. Dat was jarenlang geen probleem omdat de Aziaten nauwelijks naar de bioscoop gingen. Door de economische voorspoed is de gemiddelde Chinees echter een stuk rijker geworden en kijkt nu wel film. Gemiddeld zijn er in 2016 elke dag 27 nieuwe bioscopen geopend en met 1,3 miljard Chinezen is er een enorm potentieel voor filmomzet.

Chinees of westers?
‘The Great Wall’ is een poging om die oude Chinese filmmuur te slechten. Deze samenwerking tussen China en Hollywood moet op beide filmmarkten voor succes zorgen. Een van de grote rollen is voor Matt Damon als een Ierse handelaar, wat bij de Chinezen meteen slecht viel. Wat moest die westerling in een film over hun Chinese wereldwonder? Gelukkig is de film verder heel Chinees, met voornamelijk Chinezen in de hoofdrol en gebaseerd op een volksverhaal over wezens die elke zestig jaar de muur bestormen.

En nu wij nog
Regisseur is de Chinees Zhang Yimou, bekend van visuele spektakelfilms als ‘Hero’ en ‘The house of the flying daggers’, die ook in Nederland een bescheiden succes waren. Zhang regisseerde ook de opening van de Olympische Spelen. In ‘The Great Wall’ is het spektakel ook volop aanwezig, met veel buskruitontploffingen en heteluchtballonnen, maar de onmogelijke sprongen uit de Aziatische films ontbreken. De film moet immers ook bij ons een succes worden. De eerste cijfers uit China stemmen tevreden. Ondanks matige kritieken had de film daar eind 2016 een prima opening, beter dan bijvoorbeeld ‘Star wars: The force awakens’. Nu afwachten of ‘The Great Wall’ het in Europa en de VS ook goed doet, ondanks de bij ons onbekende Chinese acteurs.

Vandaag op TV