TV Krant

Weiner (2016)


weiner.jpg
De documentaire ‘Weiner’, over de opkomst en ondergang van de Amerikaanse politicus Anthony Weiner, toont een Grieks drama dat zich voor de camera’s ontrolt. Een must-see met de presidentsverkiezingen in aantocht.

Het begon in 2011 met een klein berichtje: een Amerikaans congreslid moest aftreden na een seksschandaal. Hij had een foto van zijn penis verstuurd naar een dame die niet zijn eigen vrouw was. Het bericht viel vooral op vanwege de naam van de politicus: Weiner, een ander woord voor piemel. De documentaire ‘Weiner’ start in 2013, toen de hoofdpersoon bekendmaakte dat hij een politieke comeback voor ogen had en wilde meedoen aan de verkiezingen voor het burgemeesterschap van New York City. Filmmaker Josh Kriegman was in het congres nog de naaste medewerker van Weiner geweest en kreeg in zijn nieuwe hoedanigheid het vertrouwen om de campagne en alles eromheen te filmen. Een interessant uitgangspunt; niet alleen vanwege de charismatische Weiner zelf, maar ook vanwege diens vrouw Huma Abedin, die al vele jaren de rechterhand is van niemand minder dan Hillary Clinton.

Humor en gelaagdheid
Niemand had kunnen vermoeden welke kronkelige afslag de film vervolgens zou nemen. Midden in de campagne, waarin Weiner ondanks zijn veelbesproken verleden glorieus op kop lag in de peilingen, doken er meer selfies op van de al dan niet edele delen van Weiner. Notabene verstuurd nadat hij in 2011 publiekelijk beterschap had beloofd. Het bleek een drama voor de campagne, en een geschenk voor de filmmakers. ‘Weiner’ is een fantastische film vol vaart, humor, drama en gelaagdheid. De rol van Abedin staat momenteel in de spotlights vanwege de campagne van Hillary Clinton en juist vorige maand werd bekend dat Abedin gaat scheiden van haar man, nadat er ten derden male beschamende foto’s en chatberichten opdoken. De release van deze film had niet beter getimed kunnen worden. De film geeft geen commentaar op de kwestie, maar observeert nauwkeurig hoe een uiterst talentvolle en gedreven politicus het pad naar zijn eigen ondergang inslaat.

Vandaag op TV