TV Krant

Nerve (2016)


nerve.jpg
Heb jij de stalen zenuwen om Nerve te spelen? Dit online spel daagt in de gelijknamige film de spelers uit om steeds extremere en gevaarlijke opdrachten te vervullen.
Je kan ‘Nerve’ vergelijken met de huidige Pokémon Go-rage. Alleen zouden de beestjes die je bij dat spel moet vangen, zich in ‘Nerve’ niet in winkelcentra of parken bevinden. Die ene, exclusieve Pokémon zit bovenop een hijskraan, en je kan hem alleen vangen als je met één hand aan de hijskraanarm bungelt. Een stuk risicovoller dus, maar evenzogoed verslavend voor de deelnemers.

Zoenen
Eén van hen is Vee (Emma Roberts). Zij krijgt als eerste opdracht het zoenen van een onbekende. De gelukkige wordt Ian (Dave Franco). De volgers van het spel vinden Vee en Ian een leuk duo, en ze moeten vanaf dat moment samen opdrachten vervullen. Maar deze worden steeds risicovoller. Zo moet Ian op zijn motor door het drukke verkeer van New York scheuren, met afgeplakte helm. Vee zit achterop en fungeert als Ians’ ogen. Als de opdrachten steeds dwingender en gevaarlijker worden willen ze ermee stoppen. Maar dat blijkt makkelijker gezegd dan gedaan…

Catfish
Regie-duo Henry Joost en Ariel Schulman hebben ervaring met internet. Hun doorbraak was met ‘Catfish’ (2010), een documentaire over online daten, en dat mensen zich totaal anders voordoen dan ze in werkelijkheid zijn. Dat idee laten ze terugkomen in ‘Nerve’: de grijze muis Vee wordt voor haar Nerve-volgers een sexy durfal. Ze laaft zich aan de aandacht die ze genereert. Vee doet er alles aan dat imago in stand te houden, ook al vervreemdt ze hierdoor van haar echte vrienden, en bovenal van zichzelf.

Tatoeage
Emma Roberts is het nichtje van Julia, en Dave Franco het broertje van James. Maar ze staan zeker niet in de schaduw van hun beroemde familieleden. Ze vormen direct een sympathiek duo, waar de chemie vanaf knalt. En ze weten het accepteren van steeds extremere opdrachten begrijpelijk te maken voor de kijker. Zo moet Vee een tatoeage nemen, uitgekozen door Ian. Over het zetten van een tatoeage denk je als gewoon mens goed na; het is niet iets wat je spontaan doet als een online spelletje het je vraagt. Toch accepteert de kijker het. Roberts weet namelijk heel goed de verslavende roes neer te zetten waarin Vee verkeert. En als die roes nog groter wordt door het zetten van een tatoeage: waarom niet?

Arena
‘Nerve’ heeft een jachtig, jong sfeertje. Felle kleuren, een pompende soundtrack, snelle scènes en beelden gemaakt vanaf smartphones en Go pro-cameraatjes. De film is helemaal 2016, al maken de makers soms een inschattingsfout. Zo speelt de eindronde zich af in een ouderwetse arena, waar de Nerve-fans op de tribunes zitten. Ons maak je niet wijs dat online spelers de moeite zouden nemen naar een plek te gaan en met eigen ogen het spektakel te aanschouwen. Die doen dat in hun eigen kamer, turend naar het schermpje van hun smartphone. Maar over het algemeen hebben de makers van ‘Nerve’ hun vingers goed aan de pols van de hedendaagse jongerencultuur.

Vandaag op TV