TV Krant

Blood father (2016)


TVK1636_15_02.jpg
Mel Gibson is dit jaar zestig geworden. En 2016 zou zomaar eens de ommekeer voor de gevallen ster kunnen betekenen. Want de acteur levert puik werk af met de actiefilm ‘Blood father’.

Waar ging het mis met Mel? In de jaren ‘80 en ‘90 was hij een van de grootste sterren van Hollywood, met als hoogtepunt de twee Oscars (Beste Regisseur en Beste Film) die Gibson kreeg voor ‘Braveheart’. De ondergang begon rond 2010. Nadat Mel zijn vriendin in elkaar had geslagen dook de pers als een aasgier op hem. Sindsdien wordt er uitgebreid bericht over Mels vermeen-de haat tegen joden, homo’s en gekleurden, evenals over zijn alcoholmisbruik en woedeaanvallen. Maar de tijd heelt alle wonden. De pers en het publiek zijn nu milder over Mel. Hij wordt weer beoordeeld op zijn werkzaamheden voor films, in plaats van op zijn privéleven.

Onderwereld
En met ‘Blood father’ is niks mis. Het draait om John Link (Mel Gibson), die na een ruig leven en een gevangenisstraf nu zijn brood verdient als tatoeëerder. Hij heeft zijn tienerdochter Lydia (Erin Moriarty) al jaren niet gezien. Dat verandert als John een telefoontje van haar krijgt. Ze smeekt hem te helpen, want door een onbetrouwbaar ex-vriendje is Lydia diep in de onderwereld beland. Ze wordt nu achterna gezeten door een Mexicaans drugskartel dat er op uit is haar te vermoorden. Vastbesloten er nu wél voor zijn dochter te zijn, zet John zijn leven op het spel om haar te beschermen.

Focus
Omdat de plot rechttoe rechtaan is, hoef je als kijker niet na te denken over diepere lagen. Noch de geschiedenis van John, noch die van Lydia wordt uit de doeken gedaan; flashbacks zouden alleen maar de vaart uit de film halen. Zij zit in de penarie en hij gaat haar helpen. Punt. Door het simpele gegeven kan de kijker zich focussen op het acteerwerk. En de cast doet het prima, met Mel Gibson als absolute ster. We zien een intense acteur, die een heel scala aan emoties langs laat komen: verdriet, berusting, angst, liefde en vastberadenheid. Elke keer geloof je hem, geen moment speelt Mel gemakzuchtig.

Munitie
Het verhaal mag dan heel basic zijn, maar dat betekent niet dat de Franse regisseur Jean-François Richet tussen de regels door geen speldenprikjes uitdeelt aan de (Amerikaanse) maatschappij. Zo zien we in de openingsscène hoe de zeventienjarige Lydia dozen vol munitie in de supermarkt koopt. De caissière vraagt haar identiteitsbewijs. Niet voor de kogels, maar voor het pakje sigaretten dat Lydia ook wil kopen! Helaas, ze is nog niet volwassen, dus de sigaretten moeten terug.

Hart
‘Blood father’ is een fijne, kleinschalige actiefilm, waarin verrassend goed wordt geacteerd en de vader-dochterband het kloppende emotionele hart vormt. Link is een man die heeft geboet voor zijn verleden, maar nu weer mag laten zien wat hij waard is. Het lijkt een beetje op wat er nu met Mel Gibson gebeurt. Zijn hernieuwde leven begint bij zestig!

Vandaag op TV