TV Krant

Bad moms (2016)


TVK1633_14_15_04.jpg
‘Bad moms’ is een fijne komedie waarin op sommige momenten alle remmen losgaan. Maar daarnaast heeft de film ook een duidelijke boodschap voor alle moeders: maak je niet zo druk en denk ook aan jezelf.

Moeder’ is een simpel woord, maar de praktijk van die functie is complex en veel vrouwen maken van het moederschap ook nog een verheven ideaal. Ze willen de volmaakte echtgenote zijn in keuken en bed, uitblinken in hun werk, er top uitzien, de kinderen van hot naar her brengen, hun huiswerk maken en ook nog op school helpen met van alles en nog wat. Onbereikbaar, ook voor moeder Amy (Mila Kunis), die in haar streven om alles goed te doen altijd te laat is en constant op haar tenen loopt, daarbij geholpen door torenhoge hakken... Tot ze beseft dat ze misschien wat te veel hooi op haar vork neemt en “Genoeg is genoeg!” roept. Haar nieuwe aanpak, waarin ze vooral aan zichzelf denkt, blijkt veel meer vrijheid en lol op te leveren. En bovendien worden de kinderen een stuk zelfstandiger als je niet elke ochtend hun ontbijt klaarzet.

Geen ‘Bad teacher’
‘Bad moms’ heeft een uitgangspunt dat elke werkende moeder zal herkennen: het jachtige ‘van hot naar her’-bestaan en de voortdurende twijfel of je wel genoeg hebt gedaan voor je omgeving. Dat zorgt voor herkenbaarheid en bovendien is Mila Kunis een sympathieke actrice die naturel speelt. Het qua titel en uitgangspunt soortgelijke ‘Bad teacher’, met Cameron Diaz als zuipende, vloekende en seksende lerares, werd te veel van het goede, maar ‘Bad moms’ overspeelt zijn hand niet. Het blijft geloofwaardig en is daardoor extra grappig.

Over the top
Natuurlijk zijn er wat ‘over the top’-momenten waarin Amy met twee vriendinnen helemaal losgaat in een supermarkt en zuipend, brallend en snacks vretend door de gangpaden zwalkt. Maar daar staan lieve scènes tegenover, zoals wanneer ze met haar dochter naar een schoonheidssalon gaat en als ze een meeslepende toespraak houdt tegen een wereld vol vergaderingen en torenhoge verwachtingen. Ook mooi is het emotionele deel tijdens de aftiteling, als de belangrijkste karakters en hun moeders samen herinneringen ophalen over het moederschap en hoe de dochters als kind waren. De beste uitspraak, die ook nog eens perfect bij deze film past, is die van de moeder van Mila Kunis. “Ze hebben hun jeugd overleefd, ondanks ons”. Oftewel, moeders kunnen zich best ietsje minder druk maken. Kinderen zijn zelfstandiger dan je denkt en komen net als katten veelal op hun pootjes terecht.

Vandaag op TV