TV Krant

Mike and Dave need wedding dates (2016)


Mike-and-Dave-need-wedding-dates.jpg
‘Mike and Dave need wedding dates’ heeft enkele tenenkrommende momenten, maar daar staan genoeg geslaagde grappen tegenover. Bovendien is dit een van de weinige kansen om een humorfilm te zien die gebaseerd is op een waargebeurd verhaal.

De term ‘waargebeurd’ wordt vooral geassocieerd met persoonlijke drama’s vol nare ziekten, of meisjes die jaren later pas ontdekken dat ze door de buurman zijn geadopteerd. ‘Mike and Dave need wedding dates’ is ook gebaseerd op een waargebeurd verhaal, al is dat zo vrij gedaan dat er direct na die mededeling het ontnuchterende ‘Soort van...’ in beeld verschijnt. Het waarheidsgehalte (zie kader) doet er ook niet zo toe, het gaat in een komedie vooral om de grappen en de geloofwaardige karakters en op beide vlakken weet de film te scoren. Al zijn er ook wat missers.

Feestbeesten
Het verhaal draait om de broers Mike (Adam Devine) en Dave (Zac Efron) Stangle. Het zijn beruchte feestbeesten die elke party in het honderd laten lopen door vuurwerk dat de verkeerde kant op schiet of dronken escapades. Daarom moeten ze voor de bruiloft van hun zusje Jeanie een date meenemen. Volgens de ouders van Mike en Dave is de kans dan kleiner dat het feest uit de klauwen loopt. De jongens kennen alleen maar partygirls en besluiten dus een advertentie te plaatsen om nette meisjes te vinden. Uiteindelijk gaan ze met Tatiana (Aubrey Plaza) en Alice (Anna Kendrick), die zich voordoen als nette meisjes maar in feite nog grotere feestbeesten zijn dan de broers. Dat zorgt dus voor problemen.

Schreeuwerig
Regisseur Jake Szymanski maakte eerder weinig indrukwekkende films als ‘Dirty dancing 3’, maar weet het begin van deze film humor en vaart te geven. Je ziet dat de twee losbol-broers echt hun best doen om geschikte dates te vinden. Na een halfuur komt de klad er een beetje in, wordt de film schreeuwerig en lijkt het een wedstrijd wie het vaakst ‘fuck’ kan zeggen. Daarna volgen er echter weer leuke grappen en goede gesprekken over verloren dromen, en ook een rit door de heuvels waar ‘Jurassic Park’ is opgenomen.

Als er tien ranzige (de onderbroekenlol is vaak van zonderbroekenniveau) minuten uit deze film geknipt waren, zou het een viersterrenkomedie zijn. Nu een prima driesterrenfilm die weinig verrassingen kent, maar ook niet tegenvalt.

Vandaag op TV