TV Krant

Room (2016)


room-.png
‘Room’ is een filmpareltje dat tegelijkertijd ontroert en kwaad maakt. Geen wonder dat de film vier Oscarnominaties (Beste Film, Beste Regie, Beste actrice en Beste script) kreeg voor het gruwelijke verhaal over een moeder en zoon.

Toen ik klein was, wist ik alleen kleine dingen, nu ik vijf jaar ben, weet ik alles!” De net vijfjarige Jack (Jacob Tremblay) weet echter nog lang niet alles. Net zoals de kijkers van de film een tijd in het ongewisse worden gelaten. Lang heb je het idee dat je naar een gewoon tafereeltje rond een moeder en zoon zit te kijken. Moeder (Brie Larson) leest zoon voor, ze bakken samen een taart en kijken tv. Maar Jack weet niet alles en de kijker ook niet. Moeder en zoon zitten al jaren vast in een kamer die zij ‘Room’ noemen en die voor Jack zijn hele wereld is. Ze zitten daar opgesloten en het enige contact met de buitenwereld is een dakraampje en een man die eten komt brengen.

Zonder voorkennis
‘Room’ is een van die films die het best werkt zonder enige voorkennis. Maar dat wordt lastig, want de roem en het overzeese succes snellen de film vooruit. Daarom hebben we hier iets meer van de plot verraden dan we anders zouden doen. Maar wees gerust, het genoemde beslaat nauwelijks het eerste kwartier en ontwikkelt zich daarna nog in een heel andere richting.

Claustrofobisch
Regisseur Lenny Abrahamson maakte vorig jaar al indruk met ‘Frank’, over een geniaal muziektalent dat zich verbergt achter een enorm masker. Ook in deze film weet hij de juiste snaar te raken. Met name de kleine ruimte van de kamer komt op het grote scherm goed tot zijn recht. Overal staan spulletjes, waardoor het extra klein en claustrofobisch voelt. Het thema van opgesloten zijn komt overal terug. In het voorlezen van ‘Alice in Wonderland’, in haar gekke universum, en van ‘De Graaf van Monte-Cristo’, die jarenlang opgesloten zat, en in het dakraam en op de tv, die de jongen beide een onwerkelijk idee van de wereld geven. Zijn moeder heeft dat idee nooit ontkracht en daardoor is de zoon helemaal overstuur als zijn moeder hem ineens wel de waarheid vertelt. Kan hij dat nieuwe wereldbeeld accepteren en hoe gaat hij daarmee om?

Terechte Oscar
Het absolute hoogtepunt van de film is Brie Larson. De pagina hiernaast vertelt over ‘Brooklyn’, waarvoor Saoirse Ronan een Oscarnominatie kreeg voor Beste Actrice. Ook een knappe rol, maar Brie is vele malen beter en kreeg volledig terecht het beeldje. De nog maar 33-jarige actrice is vrijwel continu in beeld, acteert verdriet, woede en vertwijfeling en durft zonder make-up en met ongewassen haar zichzelf bloot te geven. Larson zonderde zich zelfs een maand af als voorbereiding op de rol en waste zich niet tijdens de opnamen. Het resultaat is een rauwe en realistische vertol-king van een vertwijfelde en door emoties verscheurde vrouw, die zich vastklampt aan haar moederschap. Haar prestatie maakt van ‘Room’ een prachtfilm over liefde, hoop en schuldgevoel.

Vandaag op TV