TV Krant

Familieweekend (2016)


familieweekend-.jpg
In de komische film ‘Familieweekend’ heeft vader Derek de Lint een verrassing voor zijn drie kinderen: Hij gaat trouwen met een veel jongere vrouw. Daar zijn de kinderen niet blij mee...

Het gaat altijd om geld!”, verzucht Fleur (Jelka van Houten) een van de hoofd- personen in ‘Familieweekend’. Ze heeft natuurlijk gelijk, de grootste familieruzies ontstaan altijd door erfenissen, onderhandse leningen en andere financiële problemen die de leden van een ooit zo hecht gezin transformeert tot snauwende, geldbeluste vrekken. Geld maakt niet gelukkig en dat is maar goed ook, want een familie zonder problemen levert geen leuke film op. Verrassing
De rijke weduwnaar Pieter Severijn (Derek de Lint) nodigt zijn drie kinderen (naast Jelka van Houten ook Tim Haars en Dirk Zeelenberg) uit voor een familieweekend. De kinderen zijn allemaal druk met kunst, zaken of spirituele zaken maar in de hoop op een stuk van de erfenistaart reizen ze af naar het statige landhuis. Ook al hebben ze hun vader al jaren niet gezien, zelfs niet toen hij wegens hart- problemen in het ziekenhuis lag. Eenmaal aangekomen in hun ouderlijk huis vol kroonluchters en dure kunst, heeft vader een verrassing: hij gaat dit weekend trouwen met de veel jongere Bonnie (Jennifer Hoffman). Maar is zij wel wie ze zegt dat ze is?

Smakelijke hap
Voor diepgang, doordachte plotwendingen of Oscarwaardig acteerwerk moet je niet bij ‘Familieweekend’ zijn. Dit is het filmische equivalent van een smakelijke hap in een eetcafé. Een hapklare brok die je makkelijk naar binnenwerkt, maar waardoor je ook niet verrast wordt. Dat geeft niets, want ‘Familieweekend’ voldoet prima als de filmsnack die het wil zijn: pretentieloos amusement.

Stereotypes
De karakters zijn divers en worden lekker stereotiep neergezet. Van de dromerige, zweverige Fleur die helemaal in beslag genomen wordt door haar sekteleven tot de seks- en drugsbeluste kunstenaar (Tim Haars) en de familie van de bruid die een combinatie van de familie Flodder en de Tokkies lijkt. Of de aankleding van de bruiloft met beelden van paarden, een ijsbeer, vuurwerk en enorme bloemstukken. Net als de rest van de film is het vet aangezet, maar de van-dik-hout-zaagt-men-planken-humor werkt wel. Want hoewel de personages flink uitvergroot zijn, houden ze toch iets herkenbaars. Hé, die lijkt wel wat op die oom en dat karakter heeft wel wat van dat familielid. Een feest der herkenning als het ware. En zo is ‘Familieweekend’ een film voor de hele familie over je hele familie.

Vandaag op TV