TV Krant

Marguerite (2015)


marguerite.png
In de Franse tragikomedie 'Marguerite' schittert Catherine Frot als een steenrijke vrouw die operazangeres wil worden. Helaas durft niemand haarte vertellen dat ze vreselijk vals zingt.

Kritiek op een ander valt niet altijd in goede aarde, maar soms is het goed om iemand tegen zichzelf in bescherming te nemen. De Franse aristocrate Marguerite (Catherine Frot) is dol op zingen en heeft veel ambitie, maar totaal geen zangtalent. De dame in kwestie woont rond 1920 op een magnifiek landgoed en organiseert geregeld huisconcerten voor talrijke muziekliefhebbers. Daarbij speelt dan een orkestje en laten diverse vocalisten hun kunsten horen, maar het hoogtepunt van zo'n bijeenkomst is steevast het vertolken van enkele aria's door de gastvrouw zelf. Het publiek reageert altijd beleefd enthousiast op haar valse gekraai, maar lacht haar achter haar rug keihard uit. Haar echtgenoot Georges (André Marcon) ontvlucht deze soirees het liefst, om in de armen van zijn minnares te klagen over zijn talentloze vrouw. De uitgebluste relatie tussen Marguerite en Georges kan als oorzaak gezien worden voor haar vlucht in de muziek, maar zou er net zo goed het gevolg van kunnen zijn.

Teleurstellend eind
Regisseur Xavier Giannoli ('À l'origine') vertelt in 'Marguerite' een tragisch verhaal over een slechte zangeres die door haar hele omgeving voor de gek wordt gehouden. Het verhaal is gebaseerd op het leven van de Amerikaanse zangeres Florence Foster Jenkins, die daadwerkelijk een zangcarrière opbouwde zonder te kunnen zingen. Giannoli verplaatste het verhaal naar Frankrijk en voegde een echtgenoot en andere personages toe. Zo is er Lucien (Sylvain Dieuaide), een jonge muziek-criticus van de krant, die stomverbaasd en tegelijk geamuseerd is wanneer hij Marguerite voor het eerst hoort zingen. Als grap schrijft hij een dubbelzinnige recensie ('een stem zoals u nog nooit hoorde'), die door Marguerite als aan-moediging wordt opgevat. Haar butler Madelbos (Denis Mpunga) helpt haar tegen beter weten in om haar carrière te vervolgen. Ze neemt zangles bij de uitgerangeerde operaster Pezzini (Michel Fau) om zich voor te bereiden op een echt optreden in een concertzaal. Ondanks de lange aanloop is het eind van de film echter enigszins teleurstellend. Volgend jaar verschijnt de biografische film 'Florence Foster Jenkins' van Stephen Frears, met Meryl Streep als de zangeres in kwestie.

Vandaag op TV