TV Krant

Vacation (2015)


vacation.jpg
Vakantie is voor velen de tijd om lekker te relaxen. De familie Griswold maakt echter een rampzalige reis waarin alles fout gaat. Vervelend voor hen, grappig voor de kijker.

De eerste 'Vacation'-film kwam uit in 1983 en 32 jaar later is het tijd voor een nieuwe vakantie met de familie Griswold. Dit keer is het zoon Rusty (Ed Helms) die zijn gezin meeneemt (al duiken zijn ouders, gespeeld door Chevy Chase en Beverly D'Angelo, ook even op). Rusty dacht dat hij zijn gezin altijd een groot plezier deed met hun jaarlijkse vakantie naar dezelfde boshut. Maar als blijkt dat zijn vrouw Debbie (Christina Applegate) en hun twee zoontjes er totaal geen plezier meer in hebben, beseft Rusty dat het roer om moet. Als kind ging hij altijd naar pretpark Walley World, dus dat wordt de bestemming dit jaar! Maar de reis erheen verloopt als een bizarre, avontuurlijke achtbaanrit, waar geen pretparkattractie tegenop kan.

Pesten is niet leuk

In het begin heeft 'Vacation' wat moeite om de juiste toon te vinden. We maken kennis met het gezin Griswold, waarbij vooral vader Rusty en oudste zoon James opvallen als eersteklas sulletjes. Ze worden daar onbarmhartig mee gepest door een collega en het jongste broertje. Maar pesten is niet leuk en de 'grappen' die voortkomen uit het kleineren van Rusty en James vinden we dan ook niet om te lachen.Vage knopjesNa dit moeizame begin herpakt de film zich als de Griswolds eenmaal op pad gaan. Dat doen ze in de - fictieve - Tartan Prancer, een Oost-Europese auto met een enorm arsenaal aan vage knopjes, die de meest bizarre functies activeren. Naarmate de reis vordert, doet de film niet meer geforceerd zijn best om een lach te scoren. Het laat het verhaal meer op zijn beloop en scoort met grappen die een beetje schuren, maar daardoor wel hilarisch zijn.

Schurende grappen

Naarmate de reis vordert, doet de film niet meer geforceerd zijn best om een lach te scoren. Het laat het verhaal meer op zijn beloop en scoort met grappen die een beetje schuren, maar daardoor wel hilarisch zijn. Zoals het moment waarop de Griswolds een tussenstop maken bij Rusty's zus en haar aarts-conservatieve echtgenoot Stone (leuk neergezet door de Australische acteur Chris Hemsworth). Hij is een stoere, amicale vent? die de gedachte dat een vrouw iets anders kan dan huisvrouw zijn hartelijk weglacht. Politiek is het verre van correct, maar het wordt op de juiste toon gebracht waardoor je toch moet lachen.

Aangenaam tempo

Beschouw 'Vacation' als eenreis in de Tartan Prancer: er zijn opstartproblemen, hij komt langzaam op gang en in het begin worden er verkeerde knopjes ingedrukt. Maar gaandeweg wordt de reis comfortabeler; je hebt ontdekt wat wel en niet werkt en tuft in een prettig tempo naar het einde.

Vandaag op TV